Lähemal uurimisel on telgi ümber näha liikumas ka terve ports loomi. Dresseeritud karude ja kaamelite asemel nosib seal heina ja silo mitukümmend simmentali tõugu lihaveist. Tegu on Eesti esimese jurta tüüpi lihaveiste varjualusega.

“Sees on suhteliselt soe, kuna seal pole tuult ja sademeid,” ütleb Külaotsa talu peremees Indrek Ostrat, kes selle imeasja paar kuud tagasi püsti laskis panna. “Veised on ju nagu ahjud, ja kui nad kõik korraga sees on, siis võib jurtasse minnes kohe tunda, et seal on palju soojem kui väljas.”

Telgi põrandapinda on 450 ruutmeetrit. Keskelt toetab
katust 11 meetri kõrgune lehisest tüvipuu. Seinad on metallkarkassil ja kaetud veekindla vineeriga. Kogu ehitis on ankurdatud vundamendiplokkidele ja see pandi püsti kolme
päevaga.

Leedus toodetud telk oli seal maal enne Eestisse toomist kasutuses suvise restoranitelgina. Toode leiab lisaks lihaveistele kasutust ka küünina heina, põhu või masinate hoidmiseks. Seinte kõrgust saab ju muuta.

Indrek Ostrat hindab jurta pinna ja hinna suhet väga heaks. Kogu kupatuse hind jääb 16 000 euro kanti.

“See on ideaalne ühe pulli telk,” ütleb peremees. “Siia mahub 30–35 põhikarja looma koos järelkasvuga.” Paar kuud tagasi püsti pandud ehitis sai koduks 29 tiinele mullikale, kellest viis on praeguseks poeginud. Kusjuures jutt, et lihaveis poegib lumehange, ei pea paika. Kõik viis on vasikad ilmale toonud telgis sees, paksu põhkmadratsi peal. Kuna jurtas on üleval ka veebikaamera ja valgustus, saab poegimistel arvutisse tuleva pildi kaudu soojast toast silma peal hoida.

“Loomad võtsid telgi momentaanselt omaks,” on Ostrat rahul. “Nii kui väljas kõhud täis söövad, lähevad kohe sisse. Näha, et neil on mõnus olla.”

Telgis on vasikate jaoks aedadega eraldatud lamamisala, kuhu suured loomad ei pääse. Vesi tuleb telgis asuvasse külmumiskindlasse automaatjooturisse lähedal asuvast kaevust maa sees paiknevate torude kaudu.

Peremehe sõnul on sellise jurta suureks plussiks mobiilsus. Karjad on talveks mõistlik koplite kaupa paigutada, ja kui kodu juures on olemas sobiva suurusega koplid, saab jurtad sinna püsti lüüa ja loomi niimoodi maja lähedal hoida. Külaotsa talus on plaan suurendada põhikarja saja loomani ja selle jaoks ka telke juurde soetada.