Nisu 'Julie' saak oli tal 11,1 tonni hektarilt, tulukus 720 eurot hektari kohta, ka kvaliteedinäitajad olid head. Odra SU 'Ellen' saak oli 9,7 t/ha ja tulukus 445 eurot hektari kohta.

“Ma ei osale võidu pärast. Püüan põldudel kõike õigeaegselt teha ja oma saagi kvaliteetselt kätte saada ning seejuures on eelkõige enesega rahulolu oluline,” sõnab Must. “Valisin `Elleni` teiste odrasortide seast võistlusele seepärast, et ta on kevadise võrsumisega ja kuna sügisel väga aktiivne pole, siis õigeaegne külviaja planeerimne ja külvinorm vähendab ka ülekasvamisohtu,” põhjendab Must.

Musta sõnul tegid nad kõikidel odra- ja nisupõldudel kõike samamoodi nagu võistluse kahel põllulgi. Ei midagi üleliia, küll aga kõik hädavajalik ja seda õigel ajal. “Imestan pigem seda, miks ei tulnud tänavu kelleltki 12, 13 või 14 tonni saaki, sellise hea aastaga oleks keegi võinud selleni jõuda,” räägib ta.

Kuigi rukki ja üldse teravilja absoluutse tippsaagi 12,1 t/ha kasvatas Järvamaa mees Raido Allsaar, läks ta tulukusega natuke alt, ehk siis panustas pisut liiga kallilt. Seetõttu sai ta lõpparvestuses kolmanda koha. Esikoha võttis Tartumaa mees Ahti Aruksaar. Kuigi saak oli tal 11,2 t/ha, suutis tema saavutada parema tulukuse 242 eurot hektarilt.

Rapsi võit läks Virumaale Aaspere Agrosse ja võidupõllu kasvatas Andre Randoja. Mehe enda sõnul oli tal võistlema tulles eesmärk motiveerida oma tublit meeskonda ja selle tegi ta ka teoks. Saak 5,4 t/ha andis küll saagi arvestuses teise koha, aga väga hea kvaliteet ja tulukus tõstsid Virumaa viljakasvataja lõpparvestuses esimeseks.

Tänavune viljelusvõistlus oli järjekorras juba 15. Seepärast oli lõpukonverentski pidulikum - toimus Kuremaa lossis ning lõppes piduliku õhtusöögi, ilutulestiku ja kontserdiga.


Viljelusvõistluse 2019 lõpptulemused


Nisu

1. Argo Must, Koolimaa talu, Põlvamaa, 'Julie'

2. Sven-Erik Lohu, Milligrupp OÜ, Viljandimaa, KWS 'Emil

3. Kalle Kits, Mudasilla talu, Valgamaa, 'Skagen'

Rukis

1. Ahti Aruksaar, Viljameister OÜ, Tartumaa, KWS 'Livado'

2. Ants-Endel Sõrra, Kämara-Antsu talu, Tartumaa, KWS 'Livado'

3. Raido Allsaar, Mägede OÜ, Järvamaa, KWS 'Eterno'

Oder

1. Argo Must, Koolimaa talu, Põlvamaa, SU 'Ellen'

2. Sven-Erik Lohu, Milligrupp OÜ, Viljandimaa, 'Katniss'

3. Margus Klais, Rämsi Agro, Tartumaa, KWS 'Tenor'
Raps

1. Andre Randoja, Aaspere Agro, Lääne-Virumaa, 'Sherpa'

2. FIE Erki Plamus, Raplamaa, DK 'Exalte'

3. Eva Tuusis, Sänna Põllumees OÜ, Võrumaa, 'Atora'.