Laod on juustu täis

"Esimene mõte on, et otsi nööri! Pärnu- ja Läänemaa piimaringi taga on 24 tootjat, koos talutöölistega 47 leibkonda, ja piimalehmi koos noorloomadega 1118. Inimestel on laenud, liisingud. Kui nüüd piimavedu Saaremaale lõpetatakse, peame ennast teistele välja pakkuma," räägib Nedrema-Piiri talu peremees Toomas Moppel Koonga vallast.

Saaremaa Liha- ja Piimaühistu juhatuse esimees Paul Alas ei eitagi, et olukord on raske. "Meil pole enam piima kuhugi panna! Laod on juustu täis, ega me ei saa hakata juustukange õue virnastama!" laiutab Alas käsi.

Nii otsustaski ühistu maksta 1. jaanuarist Hiiu- ja Läänemaalt varutava kõrgema sordi piimakilo eest 2.50 ja esimese sordi piimakilo eest 1.50 krooni. Hiidlastelt võetakse veel transpordiks 60 krooni maha, nii et kõrgema sordi piima kilost saavad nad 1.90.

Lisaks teatas tootjatele jõulukaardi asemel saadetud karm kiri, et kui turg ei parane, lõpetatakse piimavarumine 1. märtsist hoopis. "Lääne- ja Hiiumaalt tuleb 300 tonni piima kuus ning kui kehv majandusseis jätkub, pole meil
1. märtsist sellega enam midagi teha," ütleb Alas.

Ehkki ühistule kuuluv Saaremaa piimatööstus avas sügisel uue juustuliini, pole majanduslanguses juustul nii head minekut kui loodeti. Ekspordiplaanid olid suured, praegu on eksporditud vaid veidi Soome ja Lätti.

"Nüüd ütlevad poliitikud meile, et hiidlased, tehke endale oma tööstus! Seda ajal, kui teised rabelevad enda elus hoidmise nimel! See on ju täielik absurd, kui veel üks ebaefektiivne tööstus rajada!" kurdab Sulev Matto. Samas pole Hiiumaal praegu ühtegi piima töötlevat ettevõtet.

Hiidlane olla on häbiasi!

Hiidlastel ajab harja eriti punaseks see, et Riigikogusse on valitud rekordarv hiidlasi - kolm -, aga neid ei aita mitte keegi. "Toompeal on Kalev Kotkas Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast, Tarmo Mänd Rahvaliidust ja Ene Kaups Reformierakonnast, aga nad ei ole suutnud meie heaks mitte midagi regionaalselt teha! Praegu ennast hiidlasena tunda on väga mannetu!" põhjendab Sulev Matto. Ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder pole hiidlaste kaebustele siiani regeerinud.

Matto hoiatab, et kui praegu peaksid hiidlased oma piimakarjad likvideerima, siis ei tule Hiiumaale piimalehmade pidamist enam kunagi.

Pärnu- ja Läänemaa ringi piimatoojad on juba aktiivsust näidanud. "Meie piimaringist saab kuus umbes 190 tonni piima, oleme pakkumise teinud Valiole, Maagile. Tere piimatööstusest saime kohe eitava vastuse. Ainuke oli E-Piim, kes lubas kaaluda ja meiega uuel aastal läbi rääkida," avab hetkeseisu Toomas Moppel. Moppel rõhutab, et vastasel juhul on nemadki pankroti äärel, sest ei suuda täita PRIA kohustusi, maksta majade ja maade ostuks võetud laenu ning majandada maal edasi.