Kartulit süüakse viimasel ajal vähem

Arvestama peab aga seda, et tegu on ju suhteliselt odava kaubaga ja tarbijale sest suurt kulutõusu ei teki. Nii saab euro eest kätte kilo kartulit pluss kilo porgandit pluss kilo peeti.

Samuti seda, et köögiviljahinnad on aastate lõikes väga sõltuvad kasvuaja ilmast ja saagi suurusest. 2012. aasta suvi on meil paljudel mälus kui “kehv suusailm”, mis see ei soosinud ei puhkajaid ega köögiviljakasvatajaid.

Tavakauplustes on kartuli keskmine kilohind madalam kui nn säästukauplustes, sest sortimendis on tavapäraselt ühe pestud kartulisordi kõrval 3–5 nimetust odavama hinnaga pesemata kartulit.

Säästukauplustes (Säästumarket ja Maxima) on sageli valikus vaid üks nimetus odavat pesemata ja teine pestud (enamasti kõrgema sordi ’Laura’) kartulit ning seetõttu keskmine hind kõrgem.

Eestimaalased söövad aasta-aastalt üha vähem kartulit ja söögilauale on lisandunud läbi talve mitmesuguseid teisi köögivilju (Hiina kapsas, paprika, porru).

Imporditud tomatid on tänavu odavamad kui aasta tagasi, kuid importkurk kallim. Kodumaise kurgi hind on talve lõpuks tõusnud rekordtasemele ja seda saavad endale lubada erilised kurgisõbrad.

Munapaanikat tänavu ei ennustata

Kellele kurgihind liialt kõrge, saab vitamiinivajaduse rahuldada sel aasal väga maitsvate ja soodsate apelsinidega.

Lihasaadustest kallines aastavõrdluses seakarbonaad ja searibi turul 11% (4.56 €/kg ja 3.88 €/kg) ning tavakauplustes (6.82 €/kg ja 5.07 €/kg) 12%. Säästukauplustes on sagedamini sortimendis vaid imporditud ja ka külmutatud liha ning hinnatase seetõttu kõikuv.

Suitsukarbonaadi keskmine hind turul (5.94 €/kg) on 30% madalam kui kauplustes (8.43 €/kg), kuid turul oli hinnatõus aastaga kõige kiirem, +16%. Kauplustes jäi suitsukarbonaadi kallinemine võrreldes eelmise aastaga 8–11% vahele.

Kanamunad olid aasta suurimad tõusjad, nende hind hüppas lakke 2012. a lihavõttepühade eel. Tookord mõjutas munade ostmist see, et aasta algul hakkasid kehtima uued kanade heaolu nõuded.

Hinnatase on püsinud kõrge terve aasta, kuid sortiment on läinud väga kirjuks, on palju tootjaid ja ringipakendajaid.

Nüüd, pühade eel, on kauplustes rohkesti munade sooduspakkumisi ja loodetavasti ei kordu tänavu eelmise aasta munahullus, kus hinnatõusu hirmus osteti mune restide kaupa ja tekitati ostupaanikaga kunstlik defitsiit.