Foto on illustratiivne. Foto: Pixabay.com

Hiina supermarketites müüakse kartuleid paarikaupa pakendatuna nagu meil avokaadosid. Suuri mugulaid on parem söögiks töödelda – näiteks riivida friikartuliteks, teha kartulijahu ja sellest nuudleid, samuti kartulileiba või magusaid küpsetisi.

Eesti Taimekasvatuse Insituut (ETKI) ja Liaoningi põllumajandusteaduste akadeemia teevad koostööd juba 2010. aastast, esimeste tõsisemate kokkulepeteni aga jõuti tänavu sügisel. Siis sõlmiti Hiina akadeemia taimekasvatuse instituudiga koostööleping, et luua ühine kartulilabor ning teha ühist kartuligeneetika ja -aretuse alast teadustööd.

ETKI direktor Mati Koppel selgitab, et hiinlased soovivad saada väga suuri kartulimugulaid, ideaalis 200grammiseid. Seda seetõttu, et Hiinas ei sööda keedukartuleid.

Põldudel kasvatatakse seal kartuleid teisiti kui meil. Kuidas täpsemalt, sellest saad lugeda homsest Maalehest.