Nii saab valida Hollandi või Hispaania kirss- ja kobartomateid, samuti Hispaania ploomtomateid. Eestimaine tava-, liha- või kirsstomat on müügil aga vaid paremini varustatud kauplustes. 

Samas on välismaised viljad kodumaistest tunduvalt odavamad. Kilohind kõigub 0.89 -1.99 euroni, kodumaiste tomatite hind on harilikult üle 2 euro.

Näiliselt on kõik korras - vali kodumaist või Hollandi, Poola, Hispaania oma. 

Samas on meie tomatikasvatus majandusliku kitsikuse tõttu otsi kokku tõmbamas. Põhjamaise kliima, pika kasvuaja ja kütmise tõttu valmib see vili nii kalli omahinnaga, et kasvatamine pole majanduslikult tulus.

"Hollandi tomatit müüakse oksjonitel 50 senti kilost, aga meie alla 1 euro omahinnaks ei saa. 

Nii laiutabki kauplustes 90% imporditud tomat, me lihtsalt ei suuda nendega võistelda ei mahtudes ega hinnas!" teatab Weiss Aiandi OÜ juhataja Viljar Metsaoru Pärnumaalt.

"Meie kasvatajad saavad suuri vaevu aastas kokku 1000 tonni tomateid, aga sisse veetakse juba 10 000 tonni! Kaubandusketid saavad importviljast suurema kasumi, meie toodame ju hoopis kallima omahinnaga," räägib Intsu talu omanik Voldemar Kamenik Põlvamaalt.

Ka Rimi Food Eesti ASi kommunikatsioonijuht Katrin Bats kinnitab, et importtomateid müüakse kauplustes mitu korda rohkem kui Eesti tomateid.  

"Imporditud tomateid on meie sortimendis suve jooksul olnud 13 erinevat sorti. 

Need on hinnalt soodsamad, müüme neid kodumaistest ka viis korda rohkem," selgitab Katrin Bats. Samas lisab Bats, et Eesti kohalik tomat on miski, mida nad alati pakkuda soovivad ning oma ostjaskond on sel ka kindlalt olemas.

Kasvatajad rindejoonel

Eestisse imporditi möödunud aastal üle 30 000 tonni köögivilju ja kõige suuremas mahus just tomateid, mida oli mullu 10 800 tonni. Ainuüksi tänavuse aasta 5 kuuga on välismaalt meile jõudnud veel 5000 tonni tomateid. 

Nii võistlevadki meie kasvatajad oma kaubaga poelettidel otsekui rindejoonel. Iga Eesti tomat on juba märgistatud kodumaise firma kleepsuga, et tarbija ometi märkaks.