Kuu viimastel päevadel olidki paar-kolm valge-toonekurge saabunud ning nõutult lendas ringi ka mõni varasem kuldnokk. Kusagil lääne pool olla isegi sookurge kuuldud. Musträstas, rohevint ja tihased võtavad aga juba õige innukalt laulda.

Tegelikult võib praegune talv kevades ka hea olla, hoides ära liiga vara saabuvate kevadekuulutajate kannatusi. Eelmisest aastast on veel meeles suured lumesajud aprillis, mil paljud linnud olid hädas.

Ühed varasemad, sisemaal lausa esimesed kevadised saabujad on künnivaresed. Igal pool nad ei ela, aga seal, kus neid leidub (näiteks Tartus), on nad alati hulgakesi koos. Lõokese ja kuldnoka asemel lärmakat künnivarest esimeseks kevadekuulutajaks pidada on ehk veidi võõrastav, aga aastate jooksul on ta sellele positsioonile tõusnud. Juba veebruari lõpus olid nad pesitsuskolooniates kohad sisse võtnud. Paremad paigad napsatakse varem ära, seepärast peab kiirustama. Jagelemist ja kisa jagus kogu märtsiks, enne kui aprillis munemiseks läheb.

Mitme linnu puhul muutub keeruliseks äraarvamine, kas ta on kevadekuulutaja või hoopis sügisel paigale jäänud ja kevadeni elus püsinud külmatrotsija. Kogu talve olen kaasa elanud hallrästastele soos, laululuikedele jõel, mitmele jäälinnule ja hallhaigrule lahtistel allikatel. Näib, et siiajääjad on kevadeni õnnelikult vastu pidanud. Kas rännata või jääda – riskantsed ettevõtmised mõlemad.

Mitte ainult ei tulda lõuna poolt, minnakse siit ka põhja suunas – talikülalised liiguvad kodu poole. Hangelindude parved asusid märtsis tagasiteele, vöötkakud ja karvasjalg-viud samuti. Vesipapid püsisid veel jõgedel, aga lähevad ka peagi.

Rähnirahval oli ja on samuti ärev aeg. Suur-kirjurähnid panid talviste sepikodade uksed kinni, põristasid trumme, kilkasid, ajasid naabreid taga ja käisid kosjas.

Märtsis said alguse tedrekukkede pulmamängud. Olid ööd lindudele liialt külmad või oli määravaks mõni teine põhjus, aga sel varakevadel näis kukkede aktiivsus madalam olevat kui mullu samal ajal. Harvem käidi mänguplatse üle vaatamas ja omavahel kaklemas. Aprilli jooksul lähevad kuked soo peal aina rohkem hoogu – mängumulin paisub, tuleb ägedaid võitlusi, kirge ja naisi. Elu läheb käima.