Kuu esimese poole valdav tunne oli lõputuna näiv ootus. Kevad, mida loodeti juba märtsist, laskis end veel hulk aega oodata. Talv näitas väge, lumi ei sulanud, linnud ei tulnud.

8. aprilli päeval sadas mitmel pool maha suurem sahmakas lund, Alutagusel kuni 10 sentimeetrit. See ei sulanud ära, õhtul läks kiiresti külmemaks, öösel langes temperatuur kuni ­–15 kraadini. Hea, et rappa minekul laiad suusad kaasas olid.

Järgmise päeva hommik nägi välja nagu jõulupostkaart – selge ja karge, puud koheva lume all. Ideaaltalv, aga valel kalendrilehel. Talv kevades. Vähe võis olla inimesi, kes selle ilu üle veel rõõmustada suutsid.

See jäigi külma viimaseks ponnistuseks. 10. aprilli päeval pööras soojaks, üksikud kärsitumad kevadekuulutajad – lõokesed ja kiivitajad – keksisid juba hangede vahel.

11. aprillist sai päev, kui kevad lõpuks paisu tagant valla pääses. Kuldnokad, kiivitajad, toonekured, linavästrikud, sookured ja paljud teised – kõik olid ühekorraga kohal. Saabujaid oli järsku nii palju, et võttis silme eest kirjuks.

Toonekured tulid erinevalt tavapärasest hulgakesi koos. Tartumaal nähti prügilas ligi sajapealist parve! Küllap olid nad ilmapiiri taga pikalt kogunenud ja taevastelt jõududelt edasilennuks luba oodanud. Sookurepaarid panid oma turluututamisega lõpuks helisema põllu- ja rabamaastikke. Paari päeva pärast kiirustasid kohale juba esimesed suitsupääsukesed. Pääsuke lumisel väljal – no millist putukat oli tal siin püüda?

Siis sekka paar vihmapäeva, ja lumest sai vesi, mis paisus suurveeks. Mõnele lõbu ja lusti, teistele häda ja kannatusi. Aga mis kevad see ilma üleujutuseta ka on. Suurvesi on sama mis kevadine suurpuhastus – teeb elamise klaarimaks.

Lahtistel jõgedel pidasid sõtkad ja jääkosklad kirglikku pulmapidu, nii et vesi lendas, jagades omavahel ära ka paremad pesapakud ja puuõõnsused.

Kui lumi metsa alt kaduma hakkas, sirutusid sinilillede õienupud kohe valguse suunas. Mõne päevaga olid metsaalused sinised. Ikka on esimesed lilled need, kellest tuntakse siirast, veidi lapselikku igakevadist rõõmu.

Üllatav, millise kiirusega aprillis kõik toimus. Justkui tahaks loodus kaotatud aega tasa teha, nagu oleks nüüd elamisega suur rutt.