Külmkambrid läksid maksma 48 060 eurot, mis sisaldab nii külmikuid kui ka nende transpordi- ja paigalduskulusid. Kuna tegemist on olulise ennetava meetmega sigade Aafrika katku tõrjumisel metssigade populatsioonis, hüvitab Euroopa Komisjon külmkambrite soetamiseks tehtud kulutused veterinaar- ja toiduametile kuni 75% ulatuses.

Esimese kaheksa külmkambri asukohad pakkus välja Eesti Jahimeeste Selts koostöös kohalike jahiseltsidega. Veterinaar- ja toiduametil on lähiajal plaanis välja kuulutada hange täiendava 20 külmkambri ostmiseks.

Seoses intensiivsema küttimisperioodi algusega hakkas veterinaar- ja toidulaboratoorium alates oktoobrist analüüsima seakatku proove ka pühapäeviti. Et kõik proovid jõuaksid õigeaegselt laborisse võtavad veterinaar- ja toiduameti maakondlikud veterinaarkeskused kütitud metssigade proove kokkulepitud kellaaegadel vastu ka laupäeviti ning korraldavad nende transpordi laborisse.

Esimesel nädalavahetusel analüüsis laboratoorium 80 kütitud metssea proovi, millest 40 toimetati veterinaar- ja toidulaboratooriumisse VTA maakonnakeskuste kaudu.

Keskkonnaministeerium ja keskkonnaamet on teinud jahimeestele ülesandeks küttida alanud jahihooajal sigade Aafrika katku leviku peatamiseks metssigade populatsioonis metssigade arvukuse vähendamiseks vähemalt 29 600 metssiga.

Veterinaar- ja toidulaboratooriumi poolt koostatud proovivõtujuhendid, maakondlike veterinaarkeskuste lahtiolekuajad ning lisainfo sigade Aafrika katkust tulenevate piirangute ja kohustuste kohta on leitavad Eesti Jahimeeste Seltsi kodulehelt www.ejs.ee, Veterinaar- ja Toiduameti, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi ning sigade Aafrika katku veebilehel www.seakatk.ee. Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile.