26.08.2010, 00:00
Kalakatastroof: kuum tappis kui loogu
Paremini läks ainult nendes kasvandustes, kus saadi tiigivett jahutada allikaveega. Tõelise looduskatastroofiga oli tegu aga Härjanurme ja Karilatsi forellikasvandustes ning tuurasid kasvatavas OÜs Störfisch.
FOTO:
Jõgevamaal asuva Härjanurme forellikasvanduse omanik Aarne Liiv ütleb, et sel aastal on olnud palju ebaõnne. Talvel tegid muret paks jää ja lumi tiikidel, kevadel ujutas suurvesi tiigid üle ega lasknud kalu laiali jagada. Kõige lõpuks tuli juulikuune kuumus. “Forellile on sobiv alla paarikümnekraadine vesi. Kui vee temperatuur tõuseb 22–24 kraadini, on see juba halb ja kui 26 kraadini, on kalade elu ohus,” räägib Aarne Liiv. “Kui nii kõrge veesoojus püsib vaid mõned päevad, võivad forellid selle üle elada, kui kauem, siis kalad hukkuvad.” Härjanurmes püsis tiigivee temperatuur 26 kraadi piires paar nädalat, uimased kalad kogunesid tiikides kalatõkke võredele, kust tuleb jõevesi, ja ummistasid sel moel vee juurdevoolu. "Pidime võred puhtad hoidma ja tõstsime kaks nädalat nii päeval kui ka öösel kalu võredelt tiigikaldale, kus nad hukkusid,” kirjeldab Liiv. Kuigi Härjanurmes on ka oma väike kalatööstus, ei saa selliselt püütud kalu enam toiduks kasutada. Saak tuli maha kanda ja Liivi sõnul hukkus 130 tonni nii kauba- kui ka noorkalu, kellest oleks saanud 250–300 tonni kaubakala. Kahju esialgseks suuruseks hindab Liiv viis miljonit krooni. Kui suureks osutus kalakasvatajate kahju? Kuidas mõjus kuumus vähkidele?