Tänavune suvi on kõige vihmasem pärast 1910. aastat, s.o kogu vaatlusperioodi jooksul. Ka juulis on seni sadanud kaks ja pool korda rohkem kui keskmiselt. Ning kraadiklaasinäit on suvekuudel tõusnud olümpialinnas üle 25 kraadi vaid korra, 29. juunil.

Mida siis veel augustilt oodata? Lõikuskuu keskmised näitajad pole tegelikult Londonil sugugi laita: õhutemperatuur 17,8°, vihma 50 mm ümber (võrdluseks Harju, s.t Tallinna keskmised – 15,6° ja 83 mm). Ainult et brittide juures sajab sagedamini, meil hoogsamalt.

Äikesetormide aeg

Briti ilmateenistus pöörab suurt tähelepanu just äikesetormidele. Miks?

Paar näidet. 1985. aasta Wimbledoni tennisemeistrivõistlustel lõi välk peaväljaku juures lahti suure krohvitüki, mis maan-dus pealtvaatajate sekka, kes pääsesid vaid õnneliku juhuse tõttu. Järgmisel aastal tabas välk samas Jimmy Connorsit. Tema sai samuti vaid šoki osaliseks.

Traavivõistlusi peetakse üpris ohtlikuks alaks. 1955. aasta juulis said kaks pealtvaatajat surma ja 45 vigastada Ascotis Londoni lähedal, küll mitte hobuste läbi – seekord tabas välk metallreelingut, millest inimesed kinni hoidsid.

Olümpiatõrvikujooks toimus igasuguse ilmaga, ainult mitte äikese ajal. Muide, tõrvikut katsetati mitmel viisil – BMW autotehase tuulekanalis Saksamaal ning isegi Snowdoni mäe tipul Walesis.

Tähtis tuluke pidi välja kannatama nii tugevaid tuuli kui paduvihma.

Inglise suveilmade kohta õnneks siitkandi vaimuvaest stamplauset – kolm kuud kehva suusailma – ei kasutata. Kuna inimesed kõikjal teavad, mida ühelt mereäärselt maalt oodata, siis on nad ka valmis kõigeks, mida kohalik ilmataat võib kokku keerata.

“Ilm meil Ühendkuningriigis on, mis ta on – juba looduse poolest muutlik. Võistlused peavad toimuma ka äärmuslikes tingimustes,” kinnitas Met Office’i pressiesindaja Charles Powell.

Valmistudes Moskva OMiks, analüüsiti 100 aasta suvekuude ilma ning määrati kindlaks mängude optimaalne aeg. Ja tõesti – kaks nädalat püsis kena ilm.

Pisut vihma avapäeval

Londonis on pikaajalisi prognoose muidugi keerulisem teha, kuigi suur grupp sünoptikuid töötas selleks kuid.

Võistluspaikade valikul ning nende väljaehitamisel arvestati ka kliimaandmeid. Näiteks on lõunarannikul Weymouthis, kus toimuvad purjetamisvõistlused, rajatud viis trassi niru ilma tarvis. Velotrekil parandati drenaaži juhuks, kui paduvihmad kimbutama hakkaksid.

Sünoptikute kinnitusel peaks olümpia kulgema üpris soodsates ilmaoludes. Avatseremoonia ajaks prognoositi siiski kerget vihmavõimalust.

Minu ennustus tähtsateks tundideks – ajutine udu ning lühiajaline vihm olümpiastaadioni kohal. Kui looduslikult neid nähtusi ei esine, siis tekitatakse kunstlikult. Loodan brittide huumorile.