Euroopa Liidu keskkonnavolinik Janez Potocnik rõhutas oma sõnavõtus samuti sidemeid keskkonnakaitse ja majanduse vahel ning andis ülevaate eelarveläbirääkimiste hetkeseisust. Eriti rõhutas ta, et põllumajandustoetused peaksid olema võimalikult keskkonnasõbralikud ning investeeringud loodushoidu peaksid olema oluliseks osaks regionaalpoliitikast.

Tänases lõunalauas diskuteerivad ministrid kildagaasi võimalikku kasutamist Euroopa energiaportfelli osana. "Tegemist on suhteliselt uudse ja vastuolulise teemaga ning kuigi Eestis kildagaasi ei leidu, jälgime seda debatti huviga - et nii kildagaas kui ka põlevkivi on mittekonventsionaalsed energiaallikad, on siin meie jaoks olulisi paralleele. Kildagaasi kasutamine peab olema hoolega läbi mõeldud, keskkonnamõju miinimumini viimist tuleb võtta algusest peale tõsiselt," rääkis keskkonnaminister.

Homme arutatakse rahvusvaheliste kliimaläbirääkimiste hetkeseisu. Aastaks 2015. peab globaalne ja juriidiliselt siduv kliimalepe olema valmis ning tänavu novembris Varssavis toimuv ÜRO kliimakonverents on ses osas kriitilise tähtsusega. Euroopa Liidu peamiseks eesmärgiks on, et lepe hõlmaks võimalikult palju riike ning kajastaks konkreetseid ja ambitsioonikaid eesmärke.