Noor mees alustas hobimesinikuna ja on aastatega tõusnud kutseliseks meetootjaks. Tänavu kevadel valiti ta Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimeheks.

Mart Kullamaa ostis ligi küm­me aastat tagasi kunagise Väi­ke-Maarja kolhoosi söökla ja rajas sinna moodsa meekeskuse. Kõigis ettevõtmistes on tal abiks sõbrad ja koostööpartnerid Sander Sulane, Harro Rannamets ja abikaasa Els-Maria.

Kullamaa selgitas, et OÜ Muhe Mesi tegutseb juba kümme aastat mõttekaaslaste ühisjõul kui katusorganisatsioon: mahemett toodetakse Eesti suurimas mahemesilas, OÜs Ehe Mesi Harro Rannametsa juhtimisel. Sander Sulase juhitav Artisan Honey OÜ aga tegeleb pakendamise ja ekspordiga.

Kullamaa on mesindusmaailmas initsiatiivikas tegutseja. Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimehena on ta mesinike eestkõneleja ja seisab nende õiguste eest igal rindel.

“Minu peamine missioon on see, et Eestis oleks hea mesindusega tegeleda. See hõlmab nii looduskeskkonda kui ka regulatsioone, mida riik seab loomade pidamisele ning toidutootmisele,” selgitas Kullamaa oma tööd mesinike ühingus.
“Meie meetoodang jõuab koduturu kõrvalt ka Jaapanisse, Hongkongi ja Lõuna-Koreasse,” on rahul OÜ Muhe Mesi juhataja Mart Kullamaa.

Ehitusinsenerist mesinikuks

Mesinik meenutas, kuidas ta alustas hobimesindusega juba 12aastaselt. Alguses sai ta kingiks neli mesilasperet, kellega tegelemine oli nii paeluv ja tore, et viis kutselise mesinduseni. “Hobist on saanud elukutse, olen mesinduses juba 20 aastat,” sõnas ta.

Kullamaa on lõpetanud Tal­linna tehnikaülikooli 2011. aastal ehitusinsenerina ning hiljem õppinud Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis mesinikuks.

“Mart on väga sihikindel ja ambitsioonikas ettevõtja, tema insenerimõtlemine on tulnud meie ettevõtmistele väga kasuks,” kiitis Sander Sulane.

Tootmishoone lähistel hoitakse ainult tõuperesid, kes on vajalikud tõuaretuseks. Nii kasvatab Kullamaa juba kolmandat aastat Taanist toodud Buckfasti tõugu mesilasemade järglasi.

“Buckfasti mesilased on väga rahulikud, neil on hea kärjel püsivus ja meetootlikkus,” tõi mesinik esile. Osa tema ajast võtab ka rahvusvaheline koostöö nii teadusprojektides kui ka suhtluses teiste mesindusorganisatsioonidega.


Minu peamine missioon on see, et Eestis oleks hea mesindusega tegeleda. See hõlmab nii loodus­keskkonda kui ka regulatsioone, mida riik seab loomade pida­mi­sele ning toidu­tootmisele.
Mart Kullamaa

Ebavere meekeskuses on nii logistikakeskus, tööstuslik mee vurritamisliin, pakkeruumid kui ka laohoone. Töötajad käivad usinalt mesitarude vahet, mis on paigutatud vähemalt poolesajale korjealale.

Vurritamispäevadel tuuakse meekärjed keskusesse. Toot­misliinidel eemaldatakse kärgedelt kaanetis vastava seadme abil, sealt edasi liiguvad kärjed vurri, kus mesi välja vurritatakse, tühjad kärjed lähevad taaskasutusse.

Kõigepealt pakendatakse me­si suurtesse tünnidesse. Igast tünnist võetakse proovid, mõõdetakse niiskust, et väikepakenditesse pakendades poleks mesi liiga niiske.

Meeliin ja tarukomplektid on soetatud investeeringutoetuste abiga. Aastas toodetakse siin 30 tonni mett, parematel aastatel isegi rohkem.

OÜs Muhe Mesi kasvatatakse juba kolmandat aastat Taanist toodud Buckfasti tõugu mesilasemade järglasi.

Eksport Jaapanisse

Muheda Mee peamisteks korjetaimedeks on põdrakanep, metsvaarikas, valge ristik, võilill jt taimed Pandivere kõrgustiku aladelt. See mesi on müügil nii Rimi, Selveri kui ka Prisma kaubanduskeskustes. Alates 2015. aastast eksporditakse Artisan Honey OÜ kaudu mett ka Jaapanisse ja Hongkongi. Tänavu on saadetud mett ka Lõuna-Koreasse.

“Juba lähitulevikus tahame registreerida mesinike tootmis­ühistu, et koostöös edukamalt mee tootmise, pakendamise ja turustamisega tegeleda,” avas tulevikuplaane Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimees Mart Kullamaa. Ka plaanib ta järgneva paari aasta jooksul tootmispinda laiendada ja ehitada olemasoleva kõrvale uue nüüdisaegse tootmishoone.

“Kui korjealad võimaldavad, soovime laieneda ka mahemesindusega, et suudaksime toota ligi neljandiku kogu Eesti mahetoodangust,” ütles Mart Kullamaa.


KOMMENTAAR

ANDRES TAMLA, MESi nõuandeteenistuse mesinduse konsulent
Uuendusmeelne noor mesinik

Mart osaleb aktiivselt Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu töös, panustades Eesti mesinduse arengusse. Eriti südamelähedane on talle meeturu järelevalve, aus konkurents.

Igapäevaselt juhib ta ettevõtet Muhe Mesi, tooteid müüakse suuremates kauplustes. Mesilaste eest hoolitseb Mart vastutustundlikult, et anda oma panus nende jätkusuutlikuks tegevuseks ning ökosüsteemi mitme­kesisuse tagamiseks.