Konkurss AASTA PÕLLUMEES | Mart Kullamaa leiutas muheda mee
Mart Kullamaa rajas koos mõttekaaslastega osaühingu Muhe Mesi, kus mesilaste korjealad on Pandivere kõrgustiku liigirikkas looduses ja meesõpradele vurritatakse igal aastal Ebavere tootmiskeskuses umbes 30 tonni mett.
“Eestis toodetakse mett vähem, kui me ise tarbime,” teatas Mart Kullamaa, viidates, et mesinduses arenguruumi on. Suvekuudel on tal oma mesitarude keskel kõige kibekiiremad tööpäevad, et meie toidulauale kodumaist mett ikka jaguks.
Noor mees alustas hobimesinikuna ja on aastatega tõusnud kutseliseks meetootjaks. Tänavu kevadel valiti ta Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimeheks.
Mart Kullamaa ostis ligi kümme aastat tagasi kunagise Väike-Maarja kolhoosi söökla ja rajas sinna moodsa meekeskuse. Kõigis ettevõtmistes on tal abiks sõbrad ja koostööpartnerid Sander Sulane, Harro Rannamets ja abikaasa Els-Maria.
Kullamaa selgitas, et OÜ Muhe Mesi tegutseb juba kümme aastat mõttekaaslaste ühisjõul kui katusorganisatsioon: mahemett toodetakse Eesti suurimas mahemesilas, OÜs Ehe Mesi Harro Rannametsa juhtimisel. Sander Sulase juhitav Artisan Honey OÜ aga tegeleb pakendamise ja ekspordiga.
Kullamaa on mesindusmaailmas initsiatiivikas tegutseja. Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimehena on ta mesinike eestkõneleja ja seisab nende õiguste eest igal rindel.
Ehitusinsenerist mesinikuks
Mesinik meenutas, kuidas ta alustas hobimesindusega juba 12aastaselt. Alguses sai ta kingiks neli mesilasperet, kellega tegelemine oli nii paeluv ja tore, et viis kutselise mesinduseni. “Hobist on saanud elukutse, olen mesinduses juba 20 aastat,” sõnas ta.
Kullamaa on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli 2011. aastal ehitusinsenerina ning hiljem õppinud Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis mesinikuks.
“Mart on väga sihikindel ja ambitsioonikas ettevõtja, tema insenerimõtlemine on tulnud meie ettevõtmistele väga kasuks,” kiitis Sander Sulane.
Tootmishoone lähistel hoitakse ainult tõuperesid, kes on vajalikud tõuaretuseks. Nii kasvatab Kullamaa juba kolmandat aastat Taanist toodud Buckfasti tõugu mesilasemade järglasi.
“Buckfasti mesilased on väga rahulikud, neil on hea kärjel püsivus ja meetootlikkus,” tõi mesinik esile. Osa tema ajast võtab ka rahvusvaheline koostöö nii teadusprojektides kui ka suhtluses teiste mesindusorganisatsioonidega.
Ebavere meekeskuses on nii logistikakeskus, tööstuslik mee vurritamisliin, pakkeruumid kui ka laohoone. Töötajad käivad usinalt mesitarude vahet, mis on paigutatud vähemalt poolesajale korjealale.
Vurritamispäevadel tuuakse meekärjed keskusesse. Tootmisliinidel eemaldatakse kärgedelt kaanetis vastava seadme abil, sealt edasi liiguvad kärjed vurri, kus mesi välja vurritatakse, tühjad kärjed lähevad taaskasutusse.
Kõigepealt pakendatakse mesi suurtesse tünnidesse. Igast tünnist võetakse proovid, mõõdetakse niiskust, et väikepakenditesse pakendades poleks mesi liiga niiske.
Meeliin ja tarukomplektid on soetatud investeeringutoetuste abiga. Aastas toodetakse siin 30 tonni mett, parematel aastatel isegi rohkem.
Eksport Jaapanisse
Muheda Mee peamisteks korjetaimedeks on põdrakanep, metsvaarikas, valge ristik, võilill jt taimed Pandivere kõrgustiku aladelt. See mesi on müügil nii Rimi, Selveri kui ka Prisma kaubanduskeskustes. Alates 2015. aastast eksporditakse Artisan Honey OÜ kaudu mett ka Jaapanisse ja Hongkongi. Tänavu on saadetud mett ka Lõuna-Koreasse.
“Juba lähitulevikus tahame registreerida mesinike tootmisühistu, et koostöös edukamalt mee tootmise, pakendamise ja turustamisega tegeleda,” avas tulevikuplaane Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimees Mart Kullamaa. Ka plaanib ta järgneva paari aasta jooksul tootmispinda laiendada ja ehitada olemasoleva kõrvale uue nüüdisaegse tootmishoone.
“Kui korjealad võimaldavad, soovime laieneda ka mahemesindusega, et suudaksime toota ligi neljandiku kogu Eesti mahetoodangust,” ütles Mart Kullamaa.