Uurime näiteks, kuidas läheb koolisõiduhobusel nimega Henry (i Hermelin, e Huige 24 033 T). Selleks läheme Hippose kodulehele ning klikime ”Heppa-järjestelmä“, ”Hevoset”.

Kirjutame ”Hevonen” lahtrisse hobuse nime Henry ja valime paremal pool olevast lahtrist ”Ei rajoitettu”. Seejärel klikime ”Hae” ning otsime nimekirjast tuttava Henry (meie Henry on Soomes registreeritud nimega Henry II, sest enne teda on juba registreeritud keegi teine Henry).

Klikime ”Henry II”, ekraan näitab Henry põhiandmeid (sünniaeg, kasvataja, omanik, Soome saabumise aeg, Hippose registreerimisnumber jne). Jätke registrinumber (”Rekisterinumero”) kindlasti meelde.

Kui klikite põhiandmete leheküljel ”Suku ja jälkeläiset”, siis avaneb põlvnemistabel ja selle all uuritava hobuse Soomes registreeritud järglased.

Põlvnemistabelis saab vaadata ka Henry vanemate andmeid. Klikkides näiteks Henry isa Hermelini nimele avaneb tema põhiandmete lehekülg. Seejärel ”Suku ja jälkeläiset” klikkides näeme lehekülje alumises osas, et Hermelinil Soomes registreeritud 33 järglast.

Hobuse võistlustulemustega saab tutvuda Soome Ratsaspordi Liidu (SRL) kodulehel www.ratsastus.fi. Juhised selleks saad augustikuu Oma Hobust. Samas on avaldatud ka soome-eesti lühisõnastik, mis hobuse andmete otsija tööd hõlbustab.

Käesoleva aasta alguses oli Hippose hinnangul Soomes veel umbes 5000 hobust, keda pole üldse registreeritud, kuid loodetavasti saab nendega lähiajal kõik korda.