Priit ja Jaanika Hinto. Anni Õnneleid

“Eelmisel suvel oli meil maas hektari jagu köögivilja, kuid vihmase sügise tõttu polnudki mõtet seda üles võtta, kuna niiskus viis kvaliteedi alla,” tunnistas Priit Hinto mõrult. Tema hinnangul oligi viimatine aasta kõige raskem just köögiviljakasvatajatele.

Kaheksa aastat tagasi, kui Priit Hinto otsustas koos kaasa Jaanikaga maale kolida, ostsid nad pangalaenuga Tartust 15 kilomeetri kaugusel asuva Latika talu. Esimesel kevadel pandi maha hektari jagu sibulat, millega nad tõusid hoobilt Eesti suurimaks mahesibulakasvatajaks.

Nüüdseks on sibula kasvupind vähenenud ja lisandunud teised köögiviljad – kõrvits, kaalikas, porgand, punapeet, kapsas. “Kui alustasin, maksis tippsibula seeme 50–60 senti, praegu 1,40 eurot kilo. Ei suuda odava sibulaga konkureerida,” selgitas Priit.

Mahe köögiviljakasvatus on enamasti väga töömahukas, sest umbrohtu ja kahjureid ei tõrjuta kemikaalidega.

Avalehele
1 Kommentaari
Loe veel: