Mullu sõi iga eestimaalane ära keskmiselt 80,7 kg liha. Samal ajal toodeti siin vaid 60 kg liha inimese kohta. Puudu jääv osa toodi sisse.

Enamasti on sisse toodud liha kallim, kui siin kasvatatud ja välja veetud, näiteks importlambaliha hind on keskmiselt 7,98 €/kg, kuid eksportlihal vaid 5,78 (veerandi võrra väiksem). Sealiha puhul on vahe alla viie protsendi, veiselihal viiendik ja linnulihal kümnendik.

Kui veel mõned aastad tagasi toodeti Eestis sea-, veise- ja lambaliha rohkem, kui me ise ära sõime, siis viimased aastad on põllumeestele olnud rasked ja loomade arvu on vähendatud. Seetõttu on isevarustatus langenud nende lihaliikide puhul 80–90 protsendi kanti.

Linnuliha osas on isevarustatus olnud aastaid kõige madalam, mullu näiteks 57%, kuid edaspidi peaks see muutuma.

Avalehele
6 Kommentaari
Loe veel: