Elistveres asub üks tuntumaid loomaparke, kus saab näha peamiselt Eesti metsades elavaid loomi, sealhulgas ka metssigu. „Meil on kuus metssiga, nendest kaks on sellel kevadel sündinud põrsad,“ ütles Elistvere loomapargi majandusjuht Sirje Saul. Praegu viibivad sealsed metssead karantiinis.

„Nad on meil n-ö paguluses. Sigadel on omaette eraldatud aedik, kus nad on varjatud nii külastajate kui metsast tulevate sõprade eest,“ kirjeldas Saul olukorda. „Koostöös veterinaar- ja toiduametiga hakkasime sellega tegelema kohe kui uudis tuli,“ lisas Saul.

Alaveski loomapargis elab kolm metssiga. Ka seal on seakatku kartuses vajalikud meetmed rakendatud. „Meil on sigade kaitseks kolmekordne tarastus, kolmekordne kaitse,“ ütles pargi juht Rein Kõiv.

Avatud talude päeval külastajate rekordi teinud Kuusemäe talu miniloomaaias Raplamaal hoitakse sigasid samuti eraldatuna. „Meil elab neli minisiga, nad on nagu sõbrad ja liiguvad muidu igal pool ringi,“ rääkis talu perenaine Margot Torn. „Aga praegu on notsud karantiinis, midagi pole teha,“ lisas ta.

Tallinna loomaaias elab nelja liiki sigu, nende hulgas metssead, jõesead, kodused rippkõhtsead ja tüügassead. Sigade kaitseks meetmed kasutusel olnud juba aasta aega. „Sigadele on piiratud ligipääs. Desomatid on igal pool ees,“ rääkis veterinaarosakonna juhataja Maaja Kitsing. Praegu on sead veel siiski külastajatele nähtaval. „See asi ei ole Tallinnale veel nii lähedale jõudnud, praegu külastajad saavad loomi näha,“ põhjendas Kitsing.

Maaja Kistingu sõnul ollakse siiski valmis ka selleks, kui üks hetk seakatk siiski jõuab loomaaiale lähemale. „Aasta otsa on juba see oht olnud. Muidugi oleme me valmis,“ ütles Kitsing. „Kui oht peaks lähemale jõudma, siis jäävad sead siseruumidesse ning ei saa enam välisekspositsioonidele,“ sõnas Kitsing.