Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütleb, et küsimuse "miks" peab esitama põllumajandusministeeriumi asemel rahandusministeeriumile, kes on probleemist teadlik ja kelle taga lahendused seisavad. Raha riigil tema teada on, toetuste väljamaksmine ei suurendaks kuidagi ka riigieelarve kulutusi, kuid millegipärast seda teha ei taheta.

"Alustasime põllumajandusministeeriumis toetuste varasema väljamaksmise ettevalmistusega juba talvel, sest majandussurutisest tulnud raskuste mõju põllumehele oli juba siis teada. Töö varasemate väljamaksete alustamiseks ei ole sugugi väike, sest toetuste kogumaht on aasta-aastalt kasvanud, kuid PRIA töötajate hulk sellega kaasas käinud ei ole.

Rahandusminister on kehtestanud kõigile ministeeriumidele, sealhulgas põllumajandusministeeriumile, rahaliste kulude piirmäärad, mis toetusi soovitud mahus välja maksta ei luba. Limiit on 120 miljonit, ainuüksi toetuste maht aga 220 miljonit krooni.

Korduvad taotlused ja selgitused selle kohta, et toetuste väljamaksmine mais riigi rahanduslikku olukorda ja riigieealrve kärpimissoovi kuidagi ei mõjuta, on kõlanud aga kui kurtidele kõrvadele. Oleme taotlenud erandit, sest põllumajandus on hooajaline tegevus, seega jaotuvad ka kulud aasta lõikes erinevalt.

Eelarvekärped puudutavad paratamatult ka põllumajandusministeeriumi ja kogu haldusala, kuid tänaste toetuste väljamaksmist need kuidagi ei riiva. Meie ei palunud Padarilt muud kui järgmistele kuudele eraldatud raha osalist tõstmist maisse, sest selle arvelt on ka meie järgmiste kuude kulud väiksemad.

Loodame, et toetused saab välja maksta mai lõpus ja juuni alguses. Kas see meil õnnestub ja põllumehed oma toetused õigel ajal kätte saavad, sõltub aga rahandusministeeriumist."