Statistika järgi on ettevõtlus kontsentreerunud linnadesse ja maapiirkondades tegutseb vaid 32% majanduslikult aktiivsetest ettevõtjatest, siiski on maapiirkondade ettevõtete arv järjepidevalt kasvanud ulatudes möödunud aastal 26 065 ettevõtteni.

Välja on kujunenud ettevõtjate ring, kes on mõistnud, et pelgalt põllumajandustoorme tootmine väiketootjat turule ei jäta. Kaasaegne põllumajandus nõuab korralikku maaressurssi ja ülikallist tehnikaparki, mille muretsemiseks väiketalu hammas tihtilugu peale ei hakka. On majanduslik paratamatus, et iga tootja peab turul leidma endale õige koha - suurpõllumees toodab toidutooret, väiketootja peaks oma sissetuleku kindlustama eelkõige mingis kindlas nišis.

Väiketootmine on kallis ja nõuab toote eest kõrgema hinna küsimist. Kuid lihtsalt kõrgemat hinda masstoodanguga sama kauba eest pole ükski tarbija valmis maksma. Väiketootja võimaluseks on valmistada oma maakarja lehmade piimast eriline ürdivõi, koorejäätis või juust, maherukkist küpsetada leib, kaerahelbest valmistada marjamüsli jne. Lisaks on möödapääsmatu selle toote nägus pakend.

Lisaväärtusega tooted ei sünni iseenesest ja need nõuavad loomakasvatuse või agronoomia alastest teadmistest teistsuguseid oskusi. Selleks on üle Eesti korraldatud sadu, kui mitte tuhandeid koolitusi, ellu viidud terve rida projekte. Sihikindlat tööd on tehtud mahetoodete turu arendamiseks. Uue tõuke kohaliku toidu arengusse on andnud kohalike tegevusgruppide tegevus (Uma Mekk ja Põlvamaa Rohelisem Märk on vaid mõned näited).

Kuid teha on veel väga palju selleks, et välja arendada talupoodide võrgustik, tõsta kohalik toit restoranide ja turismitalude menüüdes au kohale, arendada ühistegevust, väiketöötlemist, turustuslogistikat jne.

Foorumiks ilmub artiklite kogumik, milles on kajastatud maaettevõtluse mitmekesistamise ja ühistegevuse toetuste võimalused, käsitletakse ettevõtte strateegilise planeerimise, otseturunduse, ühisturustuse ja tootearenduse küsimusi, räägitakse toidukäitlemise hügieeninõuetest ning tutvustatakse nõuandesüsteemi. Foorumi korraldamist toetab Euroopa Liit. Foorumil osalemine on tasuta.