Igal segumeel on oma spetsiifilised raviomadused.

Mesi arooniaga

See mesi on mõeldud eelkõige neile, kellel kõrge vererõhk. Aroonia laiendab veresooni ja madaldab arteriaalset vererõhku. Seda tarvitatakse ka alahappesusega gastriidi ja kapillaarveresoonte liigläbilaskvuse ning hapruse korral.

Võtke õhtul 1 tl enne magamaheitmist ning hommikul 1 tl tõustes kohe. Mett võib segada ka toasooja veega.

Must aroonia ületab joodisisalduselt teisi marjakultuure 3-5 korda, olles seega looduslik struumatõve ja ka ateroskleroosi ravim. Aroonia marjad sisaldavad C-, A- ja B2 vitamiini. Rahva seas arvatakse ekslikult, et arooniamahl muudab vere paksuks ja tekitab trombiohtu.

Mesi astelpaju-õliga

Astelpaju on suure vitamiinisisaldusega kõrgväärtuslik toiduaine. Astelpaju viljadest saadud õli vaigistab valu, kiirendab kudede epiteliseerumist, ravib limaskesti ja haavandtõbe.

Võtke seda mett 1 tl õhtul enne magamaheitmist ja soovi korral 1 tl hommikul tõustes. Hommikul pool tundi pärast mee manustamist ärge peale sööge. See mesi tugevdab kogu organismi. Paljusid on see aidanud kõrvetiste korral.

Astelpajuõliga mesi ei sobi sapi- ja maksahädade puhul.

Toodet on mitmed lastearstid soovitanud emadel anda lastele kurgumandlite valulikkuse korral ja kurgu paistetusest abi saamiseks. Sellisel juhul tuleb limpsida palju kordi päevas ja 10 min mitte peale süüa ega juua.

Mesi ingveriga

Võtke 1 tl pool tundi enne sööki, teine tl õhtul enne magamaheitmist Hiina meditsiinis on ingver aukohal seedimist soodustava vahendina. Ingver mõjub soodsalt südamele ja veresoonkonnale, langetab vererõhku ja alandab kolesteroolisisaldust veres. Samuti aitab vältida südamelihase infarkti ja tromboosi, tugevdab organismi kaitsevõimet ning toob kergendust menstruatsioonivalude korral. Samuti on seda juurt kasutatud migreenihoogude, kopsu-, maksa- ja merehaiguse korral. Antioksüdandina on ingverijuurt kasutatud ka vähi puhul.

Mesi kummeliga

Kummelit kasutatakse kõhugaaside, maovaevuste, seedehäirete, aga ka rahutuse korral. Tarvitage 1 tl paar korda päevas nagu ikka pool tundi enne sööki ja ka õhtul enne magamaheitmist.

Mesi kadakamarjadega

Hiina meditsiinis tarvitatakse kadakamarju neeru- ja põievaevuste leevendamiseks ning kuseteede tugevdamiseks ja puhastamiseks. Ka seedimatusest tingitud puhituste korral.

Proviisor Kaljo Mandre lisab, et kadakamarjad on ideaalne profülaktiline ravim, mis hoiab meist viirushaigused eemale.

Mett kadakamarjadega sobib kasutada uriinieritust ja seedimist soodustava vahendina. Kadakamarjad avaldavad soodsat toimet neerude alatalitluse korral ning takistavad mao- ja soolegaaside teket.

Samuti puhastavad nad hingeõhku. 1 tl 2-3 korda päevas pool tundi enne sööki 10 päeva jooksul oleks sobiv kuur, mida oma tervise turgutamiseks paar korda aastas ette võtta.

Mesi kuldjuurega

Kuldjuureks nimetatakse roosilõhnalise Rhodiola rosea juurt. Kuldjuure üheks peamiseks omaduseks on ainevahetuses kasutatava energia, vastupidavuse ja vaimse erksuse suurendamine päeval ning sügava ja kosutava une tagamine öösel.

Viimast vaid juhul, kui kuldjuurepreparaati õhtul ei kasutata. Tootel on omadus kiirendada rasvkoes talletatud energiavaru muundumist energiaks, s.t see on hea looduslik vahend kehakaalu vähendamiseks.

Kuldjuurt kasutasid Vene kosmonaudid ja sportlased, taastamaks südame normaalset rütmi pärast pingutavaid koormusi, vältides kudede hapnikupuudusest tulenevaid kahjustusi nii lihaskoes kui närvisüsteemis.

Leiti, et kuldjuur tugevdab närvisüsteemi, tõstab tähelepanuvõimet ning selle kiirust, parandab mälu ja vere juurdevoolu lihastesse ning ajju.

Teda on soovitatud kasutada südamenõrkuse, kehvveresuse, diabeedi ja madala vererõhu puhul. Haigestumise järel aitab kuldjuur organismil kiiremini kosuda ning immuunsüsteemi taastada. Ei soovitata kasutada mao- ja soolehaavandite, infarkti ning kõrgenenud vererõhu korral.

Mesi saialillega

Saialill soodustab sapieritust, rahustab, parandab haavandeid. Seda lille on soovitatud kehvveresuse, maksa- ja sapiteede põletiku, haavandtõve, kõrgenenud vererõhu, kroonilise limaskestapõletiku, kaksteistsõrmiksoole haavandi, neeru- ja neeruvaagnapõletiku, südame rütmihäirete korral. Saialillemesi sobib kõigile ja kasutada on hea ikka pool tundi enne sööki või õhtul enne magamaheitmist, teelusikatäis korraga.

Mesi nõgese-lehtede ja sidruniga

Nõgest tuntakse kui abivahendit vere- ja vereloomehaiguste, aga ka leukeemia korral. Samuti soodustab see taim seedimist, tugevdab ja puhastab organismi. Sellest võivad abi saada nii kidurakasvulised lapsed kui ka kehvveresuse all kannatajad.

Nõges soodustab juuksekasvu ja aitab veresoonte ahenemise korral. Vanad eestlased kasutasid kõrvenõgest reumatismi, neerukivide, maksa- ja sapihädade puhul. Kaltsiumisisalduse poolest teeb ta silmad ette piimale.

Sidrunit on lisatud nõgese spetsiifilise maitse nõrgendamiseks. Kasutage pool tundi enne sööki 2-3 korda päevas.

Mesi piparmündiga

Piparmünt soodustab seedimist ja rahustab. Kasutage närvilisuse, unetuse ning isutuse korral, rinnaga toitvatel emadel suurendab piimaeritust. Sobib sisse võtta gaaside, iivelduse, kõhuvalu korral. Kasutatakse kuni kolm korda päevas teelusikatäie kaupa.

Mesi taruvaiguga

Taruvaigul on antibakteriaalne toime, see pidurdab põletikulist protsessi, vähendab turseid, alandab kolesterooli ja kolesteriini taset, soodustab punavereliblede loomet, tugevdab immuunsüsteemi, stabiliseerib vererõhku jne.

Taruvaiguga mett on kasulik võtta lihtsalt profülaktika mõttes 1 tl päevas pool tundi enne sööki või õhtuti enne magamaheitmist. Haige kurgu ja köha korral kasutage 1/3 tl kas või 15 korda päevas, kuid 10 min pärast seda ärge sööge ega jooge peale. Toode mõjub läbi limaskestade. Lastele on annused väiksemad. Kasutatakse ka halvasti paranevate haavade parandamiseks.

Mesi võilillega

Meesegu võilille lehtede ja juurte droogiga sobib kasutada veresoonte lupjumise, sapiteede ja maksa põletiku, sapikivitõve korral. Võilill teeb veresooned elastsemaks. Sobib kasutada infarkti ja insuldi üleelanutel taastusravina ning ka ennetusravina kõigil teistel inimestel. Võilille kasutasid vanad eestlased maksa-, neeru- ja nahahädade puhul. Kasutage 10päevaste kuuridena 1 tl 2-3 korda päevas. Võilille piimmahl sisaldab palju mineraalaineid ja vitamiine.

Allikas: OÜ Artocarpus