Paraku näeb seda tähevarjutust ainult umbes 60 km laiusel maaribal kagu–loode suunas New Yorgist Kanadasse.

Aasta kõige ilusam planeetide ühendus ehk konjunktsioon on 18. augusti varahommikul, kui Veenus ja Jupiter on teineteisest ainult 15’ ehk poole Kuu läbimõõdu kaugusel. Tasub koos nendega kella 4 paiku üles tõusta!

Üsna lähestikku on nad ka mõni päev enne ja pärast ning 23.–24. augustil joonestavad koos kuusirbiga taevasse kena kolmnurka.

Jaanipäeva selvekink

Ka jaanipäeval on taevasõbrale kena kingitus, mille nägemiseks peab küll ise veidi vaeva nägema. Õhuke kuusirp (noorkuu on 27. juuni hommikul) asub pärastlõunal Veenuse all kõigest 1° (Kuu kahekordse läbimõõdu) kaugusel. Hea võimalus Veenust päise päeva ajal oma silmaga näha!

Varjutuste poolest on 2014 kesisevõitu. Vähem kui neli – kaks päikese-, kaks kuuvarjutust – neid ühes aastas olla ei saagi.

See-eest on taevamehaanikul tänavu plaanis terve hulk põnevaid planeedivarjutusi ehk okultatsioone. Kuu katab Saturni kinni koguni 11 korda, lisaks korra Veenuse ja Marsi.

Kahjuks ei ole ükski varjutus ega okultatsioon Eestis nähtav. Et neid näha, tuleb enamasti lõunapoolkerale sõita.

Siiski on see odavam kui 19. oktoobriks Marsile lennata. Mis seal toimub, on lugeda 9. jaanuari “Tunast & tänast”.

Meteoorivoolude vaatamise poolest pole aastal väga viga. Kuu kipub küll segama perseiide augustis ja geminiide detsembris, ent see-eest pole ta peaaegu üldse jalus orioniididel oktoobris ega leoniididel novembris.

Aasta boonusena on täiesti võimalik, et 24. mail tuleb uus ja loodetavasti tähesaju mõõtu meteoorivool. Maa kihutab läbi komeedi 209P/LINEAR saba ning optimistlikud spetsid ennustavad tunniarvuks 100 kuni 400.

Üsna haruldane on tänavu ka veebruar – noorkuud pole ollagi. Viimati juhtus selline asi aastal 1995, järgmine noorkuuta veebruar on aastal 2033. Veebruar ongi ainuke kuu, mis mõnest kuufaasist ilma võib jääda. Näiteks täiskuud ei olnud küünlakuus 1999 ja järgmine täiskuuta veebruar on just meie juubeliaastal 2018.

Mis lähemasse tulevikusse puutub, siis teisipäeval, 28. jaanuaril võiks hommikul kiigata kagusse, kui aga selget taevast on. Enne päikesetõusu kulgeb seal kõrvuti tore paar.

Kuusirp ja Veenus

Kella kuue paiku (Võrus 5.55, Tallinnas 6.15) kerkib sealt õhuke kuusirp. Poole tunni pärast (Võrus 6.21, Tallinnas 6.38) tõuseb sealtsamast Kuule kaaslaseks ere Koidutäht ehk Veenus. Binokliga on hästi näha, et ka Veenus on praegu üsna õhuke sirp.

Kolmapäeva, 29. jaanuari hommikul on Kuu Veenusele veelgi lähemal, õieti lausa selle all, aga teda on raske leida, sest sirp on siis juba imeõhuke – noorkuu on neljapäeva öösel 23.39.

Muidugi tasub Veenust hommikuti imetlemas käia ka edaspidi. Pealekauba on samal ajal loodes näha Jupiter, mis siis loojuma sätib.

Jupiter teeb tegelikult igal ööl taevas uhke kaare – õhtul on ta idas, kesköö paiku kõrgel lõunas ja hommikul loodes. Leida on teda lihtne – teist nii heledat “tähte” öötaevas ei olegi.