Foto: Sven Arbet

Seniste andmete põhjal esineb säilitatavas saagis rohkesti märg- ja kuivmädanikku, mis võivad olla põhjustatud Erwinia- ja Dickeya-bakterite tekitatud varrepõletikust ja sellest tingitud mugulamädanikust.

Kartuliteadlane Luule Tartlan ütles Saarte Häälele, et suure tõenäosusega on Eestisse jõudnud senisest tugevam varrepõletiku vorm, mis ilmutab end alles augusti alguses. See tähendab aga, et haigus jõuab enne avastamist mugulatesse levida ja kartulid lähevad säilitamise ajal mädanema.

"Paljud kasvatajad tegid suvel väga tõsist tööd ja mõni mees käis lausa kuus korda oma põllu läbi, et see varrepõletikust puhtaks saada," rääkis teadlane. "Neil, kes seda ei teinud, läks säilituskartul mädanema."

Paljud nooremad kartulikasvatajad on ennast üksikasjadega põhjalikult kurssi viinud ning saavad korralikku ja kvaliteetset kartulisaaki. "Väga halb on aga see, et väikekasvatajad ja individuaalaedade omanikud, kes arvavad, et nad teevad kõiki asju nii mahedalt, saavad nii kehva kvaliteediga kartuli ja väikse saagi, et täitsa kahju," rääkis Tartlan.