20.04.2017, 00:00
Muuseum õpetab piima väärtustama ja juustu valmistama
Suurlinnades asuvad muuseumid leiavad kergemini külastajaid, ent väikestes kohtades peab muuseum pakkuma enamat kui vaid tumma ajalugu. Seda Eesti Piimandusmuuseum Imaveres teebki.
FOTO:
Loomisaastat vaadates on Imavere piimandusmuuseum juba üsna teenekas. Aktiivset tegevust on arendatud aga viimased 15 aastat. Säilitamise eesmärgil hakati kohe piimakombinaatidest kokku korjama vana tööstustehnikat ning korraldati ekspeditsioone, korjamaks ja säilitamaks taludes piimatöötlemiseks kasutatud esemeid. Kõik muu ei läinud aga kaugeltki ladusalt. Ruumides tuli teha kapitaalremont, aga selleks polnud raha. Vahetati peremehi, otsiti raha ja lõpuks, 14. juulil 2001 – täpselt 25 aastat pärast asutamist – avati külastajaile esimene püsiekspositsioon. Toona oli arvel umbes 30 000 museaali. Praeguseks on see arv kahekordistunud ja ekspositsioon asub kolmeteistkümnes ruumis läbi kahe korruse. Esimesel korrusel on unikaalne 1930. aastate sisseseadega meierei tööstusekspositsioon. Teise korruse saalides on külastajaile eksponeeritud mõisa- ja erameiereide lugu, talupiimandus, piimanduskoolitus, teadus ning ühispiimatalitus. Lisaks on näha ka 80 aasta tagune meierei labor ning kontor.