Hoolimata sellest, et PRIA on oma kliente juba alates 2009. aastast toetuste deklareerimise vajadusest informeerinud, jättis näiteks 2010. aasta deklaratsioonidesse põllumajandustoetused kirja panemata 351 isikut.

Eksijad ei pruugi toetust saada

“Toetuste deklareerimata jätmine ja hilisem eksimuse selgumine võib kaasa tuua maksuvõla. Likvideerimata ja ajatamata maksuvõlg takistab aga investeeringutoetuste saamist,” peab seadusest kinni pidamist väga oluliseks ka PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik.

“Kui maksumaksja deklareerib saadud toetuse pärast tulumaksu tasumise tähtaega, siis lisanduvad tähtajaks tasumata tulumaksult intressid,” juhib Hannes Udde tähelepanu veel ühele nüansile.

Just seetõttu saatis ka maksu- ja tolliamet tänavu välja meeldetuletused, et PRIAst saadud toetused on vaja kindlasti deklareerida. Üldiselt pole FIEdel Udde sõnul tuludeklaratsiooni täitmise oskusega probleeme olnud, ent vahel jäetakse toetused lihtsalt kirja panemata.

FIEd, kes tegelevad põllumajandusega pelgalt oma tarbeks ega tooda põllumajandussaadusi müügiks, kuid on PRIAst siiski toetusi saanud, ei pea neid deklareerima. Nende puhul pole põllumajandusega tegelemine tulumaksuseaduse tähenduses ettevõtlus. Paljudel juhtudel on tegu FIEdega, kes tegutsevad hoopis muul alal, kuid hooldavad näiteks ka paari hektarit looduslikku rohumaad või kasvatavad mõnda ohustatud tõugu looma.

Peab arvestama, kas oled ettevõtja või ei

Samas peavad FIEd, kelle põhitegevus ei ole põllumajandustootmine, jälgima, et ei arvaks oma ettevõtlustulust maha kulusid, mis on tehtud mittemaksustatavate toetuste arvelt.

On ka selliseid FIEsid, kes ühel aastal tegelevad põllumajandussaaduste müügiga, teisel aga mitte. Sel juhul kehtib lihtne reegel: kui kulusid ei ole ettevõtlustulust maha arvatud ja toetuse saamise aastal ettevõtlusega ei tegelda, on toetus maksuvaba.

Pindalapõhiste toetuste puhul tuleb lähtuda sellest, kas maatükk, millele toetust taotletakse, on ettevõtluses kasutuses. Kui toetust saadakse vastavalt loomade arvule, on maksustamise aluseks loomade toodangu (nt piim, liha, vill, nahad jm) müügist saadud tulu.

Sellised toetused, mida saavad taotleda vaid FIEd (elatustalu kohanemise toetus, investeeringutoetus), tuleb aga kindlasti ettevõtlustuludes kajastada ning vastavad kulud saab ka ettevõtlustulust maha arvata.


Kuidas deklareerida?

- Tulumaksuseaduse kohaselt ei maksustata toetusi, mille maksmise aluseks on seadus. PRIAst saadud toetused on reeglina Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse alusel makstavad toetused.

- Kui toetuse saajaks on isik, kes ettevõtlusega ei tegele, siis toetust tulumaksuga ei maksustata.

- Ettevõtlusega seoses saadud toetused kuuluvad aga maksustamisele ning FIEdel tuleb ettevõtlusega seotud toetused tuluna deklareerida, täites füüsilise isiku ettevõtlusest saadud tulu vormi E.

- Tulumaksuvaba on FIE saadud ettevõtlusega seotud toetus vaid siis, kui toetus kantakse erikontole tulevaste investeeringute tarbeks.

- Kui inimene tegeleb põllumajandusega vaid oma tarbeks, ei pea ta toetusi tuluna deklareerima.

- Tulude deklareerimise ja toetuste maksustamise küsimustega palub PRIA pöörduda maksu- ja tolliametisse infotelefonil 1811 või e-kirjaga aadressil fyysisik@emta.ee.

- Asjakohane teave on olemas ka maksu- ja tolliameti kodulehel http://www.emta.ee/index.php?id=27393.

Allikas: PRIA, maksu- ja tolliamet