Eesti Maaülikooli veterinaar- ja loomakasvatusinstituudi esimese aasta doktorandina on Kristi Kerner nüüd pälvinud esimese mitte-ühendkuningriiklasena Humane Slaughter Associationilt (eesti k ‘humaanse tapmise ühendus’) Dorothy Sidley nimelise stipendiumi, mille toel saab eeloleval suvel võimalikuks neljanädalane reis Briti tapamajadesse ja farmidesse. Uurida kavatseb noor teadlane nii loomade hoidmist tapamajades-farmides kui tapmistehnoloogiaid.

“Eesti tapamajades on sigade tapaeelne olukord üldiselt hea, kuid kindlasti leidub Ühendkuningriigis ka õppimisväärset,” loodab Kerner.

Kuigi maaülikooli teadlased on keskendunud pigem veiste pidamistingimuste uurimisele, muutub ka sigade temaatika järjest olulisemaks. Põhjalikku võrdlusmomenti Euroopaga meil siiski veel pole ja selle loomisele Kerner stipendiumi kasutamisel keskendubki.

Tarbijad pööravad liha kulinaarsetele omadustele üha suuremat tähelepanu, sellega tuleb arvestada ka lihatootjatel ja -töötlejatel.

Sealiha kvaliteet sõltub nii geneetilistest teguritest, loomakasvatusvõtetest, lihatööstuses toimuvatest tegevustest kui ka lihas toimuvatest biokeemilistest protsessidest.

Lühiajaline stress võib põhjustada kahvatu, pehme ja vesise liha ning pikka aega vältav stress vastupidi – liha muutumise tumedaks, tihedaks ja kuivaks.

Humane Slaughter Association annab Dorothy Sidley nimelist stipendiumi välja korra aastas tudengile või internile, kes esitab parima projekti, parandamaks põllumajandusloomade tapaeelset heaolu.