Seepärast otsustati instituudis osaleda Euroopa Liidu poolt 2007. aastal välja kuulutatud rahvusvahelisel konkursil perspektiivsete teaduslaborite rajamiseks.

Sakulaste põhjalikult ette valmistatud projekt FAVOURE sai 14,5 hindepunkti, maksimaalselt oli võimalik saada 15 hindepunkti.

Need projektid, mis said 14 punkti, jäid juba rahast ilma. Maaviljeluse instituut taotles oma projektile toetust 15 miljonit krooni, anti 13,24 mln.

“Et meie projekt oleks igati veenev ja põhjendatud, küsisime nõu vanade ELi riikide teadusasutustelt, kel olid taoliste projektide koostamise kogemused juba olemas,” räägib projektijuht, instituudi põllumajandustoodete osakonna juhataja Marge Malbe.

Osteti tipptasemel aparatuur

Malbe, kes uut molekulaar- ja mikrobioloogia laborit käivitab, ütleb, et esimeseks tööks oli EList saadud raha eest muretseda tipptasemel teadusaparatuur. Praeguseks on esmavajalikud seadmed juba ka olemas.

Marge Malbe sõnul asutakse laboris uurima Eesti toidu ja loomasööda kvaliteeti. Ühtlasi saab laboris uurida sedagi, kuidas põllumajanduses kasutatav agrotehnoloogia mõjutab toidu kvaliteeti ning saadud uurimistulemuste põhjal on võimalik anda põllumeestele soovitusi tehnoloogiate arendamiseks.

Uue labori rajamisel seati eesmärgiks kaasata uurimistööle noori teadlasi.

Labori käivitaja Marge Malbe on lõpetanud maaülikooli, kuid töötas ja tegi uurimistööd Helsingi ülikoolis. Siirdumist välisülikooli põhjendabki Marge sellega, et Eestis polnud põllumajanduslikku teaduslaborit, kus ta saanuks oma uurimistööd teha.

Laboris asuvad tööle noored teadlased

Tallinna tehnikaülikooli toidutehnoloogina lõpetanud Mary-Liis Kütt omandas laboris töötamise kogemusi Taanis Aar-husi ülikoolis ja tegeleb piimandusalase uurimistööga. Agronoomi haridusega Ingrid Kodis, kes samuti käis Aarhusis väljaõppel, uurib antioksüdante taimedes, et tulevikus oleks võimalik keemilised säilitusained toiduainetes asendada taimsetega.

Elina Akki teema on põllukultuuride saastumine müko-toksiinidega, Reijo Somsoni teema kartulihaigused.

Pikemalt kirjutatakse Saku uue teaduslabori käivitamisest Maamajanduse
augustinumbris
.