Klaas kuuma piima meega õhtul aitab lõdvestuda ja toob rahuliku une.

Enne kui hakkate mett võtma, kastke lusikas kuuma vette, siis ei kleepu mesi selle külge. Prae valmistamisel võite lusika kasta õlisse, ka see laseb mee kergesti valla.

Kodune pajapraad

600 g vähe rasvast sealiha
1-2 sl õli
2 sibulat
3 porgandit
1 pastinaak
2 viilu mugulsellerit
1 sl paprikapulbrit
1 tl soola
1 tl purustatud musta pipart
200 g purustatud tomateid
2 dl valget veini või lahjendatud sidrunimahla
2-3 sl mett
vett
rohelist peterselli

Lõigake liha väiksemateks tükkideks ning pange toasoojad tükid haudepotti. Lihatükke vähese õliga poti põhjas pruunistades segage aeg-ajalt, et kõik üleni ühtlaselt värvuksid. Lisage parajaks tükeldatud köögiviljad ja kuumutage segades veel mõned minutid. Maitsestage toitu paprikapulbri, soola ja pipraga ning segage juurde purustatud konservtomatid, vein või sidrunimahl ja mesi. Vett lisage nii palju, et kõik potis olev oleks vedelikuga kaetud. Hautage keskmises kuumuses liha ja juurviljad pehmeks ning kaunistage peenestatud petersellilehtedega. Juurde andke keedetud kartuleid või pastat.

Maitsestatud kanapalad

u 1 kg broileritükke
2-3 sl mett
1 dl tšillikastet
2 sibulat
2 tl aed-liivateed
1 tl soola
1 sl õli

Selle söögi võite valmistada kas kana rinnatükkidest või kintsulihast. Põhimõtteliselt võite ka terve broileri väiksemateks paladeks lõigata.

Laduge kanatükid õliga määritud ahjuvormi. Segage mesi, tšillikaste, peeneks hakitud sibul ja muud maitseained ning määrige segu lihatükkidele. Peale piserdage veidi õli. Küpsetage 175° juures u 50-60 minutit. Lauale andke vokitud köögivilja, keedetud riisi või pasta ja toorsalatiga.

Praetud hapukapsas

1 sibul
1 sl õli
2 tl purustatud musta pipart
3 dl hapukapsast
1 sl mett
soola

Lõigake kooritud sibul õhukesteks ratasteks ning poolitage need. Kuumutage pannil õlis, kuni sibul muutub klaasjaks, lisage hapukapsas, pipar ja sool. Praadige kergelt, et kapsas väheke pruunistuks ning lõpuks segage hulka mesi.

Niisugune kapsas sobib hästi praetud või keedetud kuumade vorstide ja kartulite juurde.

Forelli vormiroog, mis kõlbab ka kalata

½ l kurgisalatit (äädikahoidist)
u 700 g kartulilõike
500 g forellitükke
2 sibulat
3 dl kohvikoort
1-2 sl mett
1-1½ tl soola
jahvatatud pipart
värsket või kuivatatud tilli

Maitsestage kalatükid vähese soola, pipra ja tilliga. Laske neil seista, kuni koorite-lõigute valmis kartulid. Siis määrige vorm rasvainega ning täitke vaheldumisi kartuli, sibula, kurgisalati ja kalaga. Peale tilgutage mett, lisage tilli ning pipart, valage peale koor. Küpsetage 200° juures ligikaudu 1 tund.

Soovi korral võite teha kalaroa kurgisalatita. On teinegi võimalus: kurgisalatist te ei loobu, vaid jätate lisamata forelli. Ka sel juhul saate maitsva toidu, mida võite süüa niisama või mõne prae juurde.

Soojad juustusaiad

8 viilu tahket röstsaia
9 tl mett
1 purk pirnikompotti
200 g juustu

Segage väikesele osale kompotivedelikule 1 tl mett ja niisutage sellega saiaviilud, laduge peale viiludeks lõigatud pirnid. Katke pirnid õhukese juustuviiluga. Küpsetage ahjuplaadil 225° juures, kuni juust on sulanud. Soojadele saiadele määrige kohe mett, igale tükile 1 tl.

Õuna-kaerahelbeküpsetis

5 õuna
100 g margariini või võid
2-3 sl mett
2 sl pruuni suhkrut
1 dl piima
3½ dl kaerahelbeid
1 tl kaneeli
1 tl vanillsuhkrut

Koorige õunad, lõigake sektoriteks ning laduge võiga määritud ahjuvormi. Sulatage või kuumakindlas kausis, võtke tulelt ja segage hulka mesi ning muud ained. Jätke segu umbes 10 minutiks paisuma. Seejärel laotage see õunasektoritele ja küpsetage 200° juures u 40 minutit. Soovi korral võite valmis küpsetisele veel mett peale panna.

Meepannkoogid

2½ dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 muna
50 g margariini
2 dl piima
3 sl mett
pisut soola
rasvainet praadimiseks

Segage jahu hulka küpsetuspulber. Piimale lisage lahtiklopitud muna, veidi jahutatud sulatatud margariin, mesi ja sool, segage sisse jahu. Praadige väikesed paksud koogid, mida võite süüa kas maitsestamata jogurti või meega. Pannkookide juurde võib anda ka külmutatud marju.

Ingverijäätis meega

1 tükk värsket ingverijuurt (u 7 cm)
8 sl mett
6 sl vett
5-6 dl paksu jogurtit

Koorige ja riivige või hakkige ingver peeneks, pange 2 sl mee ning 2 sl veega potti. Kuumutage keemiseni. Siis tõstke pott tulelt ja laske kaane all ingveril 10 minutit haududa, jahutage. Jahtunud segule lisage jogurt ja ülejäänud mesi, kallake see eelnevalt jahutatud sügavkülma sobivasse nõusse. Sulgege anum ning külmutage kuni 4 tundi.

Sügavkülmast võetud segu liigutage kahvliga, et külmunud jääkristallid puruneksid. Pange nõu uuesti sügavkülma, mõne aja pärast korrake protseduuri veel kaks korda. Lõpuks hoidke jäätist külmas, et see korralikult tahkuks.

Valmis jäätis võtke paarkümmend minutit enne lauale andmist külmast välja. Serveerige värskete või külmutatud marjadega, värskete või konserveeritud puuviljatükkidega, millele võite täiendavalt lisada mett.

Artikkel ajakirjast Targu talita.