Keldo kiidab herefordide head iseloomu – see olevat üks rahulikumaid lihaveisetõuge. Neid on ka suhteliselt odav pidada, sest nad kasvavad hästi rohu ja heina peal, ilma lisasöödata. Kuna herefordid taluvad hästi külma, piisab nende elupaigaks kergest varjualusest.

Tsura talu herefordid pärinevad Taanist

Tsura talu herefordidel on küll ka laut, kuid rohkem meeldib neile olla lauda taha ehitatud katusealuses või karjamaal.

Tsura talu alustas lihaveiste pidamist 2005. aasta kevadel, kui osteti esimesed 15 puhtatõulist herefordi mullikat koos tõupulliga. 2006. aastal sündisid esimesed vasikad: 8 pullikut ja 5 lehmikut.

2008. aasta jaanuaris osteti Taanist juurde 15 kõrge aretusväärtusega herefordi mullikat ja vere värskendamiseks uus tõupull.

Viimased uued loomad toodi tänavu jaanuaris samuti Taanist: 15 tõumullikat koos uue pulliga. Praegu on karjas 118 looma, ammlehmi 61. Keldo meelest on paras kari 90 ammlehma ja selleni peaks ta jõudma tänavu kevadel pärast viimaste mullikate poegimist.

Parimaks piimakarjaks valitud Männiku Piim OÜ lehmad lüpsid mullu 10 172 kilogrammi piima. Viimased kolm aastat on sealsed lehmad elanud uues robotlaudas ning aasta-aastalt on nende toodang tõusnud. Kui ettevõtte juht Avo Samarüütel 1991. aastal ametisse asus, oli piimatoodang 3000.

“Parima väljaselgitamisel oli rebimist kõvasti, ennekõike piimakarja osas,” ütleb MESi juhatuse liige Thea Kaurla. “Eriti keeruline oli see piimatootjate puhul, kuna kõik esitatud on väga tugevad.”

Kaurla sõnul sai Samarüütli puhul otsustavaks põhjalikult läbi mõeldud loomapidamise süsteem. Loomad on alates vasikaeast jagatud eri vanusegruppidesse ja saavad oma eale sobivat toitu ning hoolitsust. Samuti on, hoolimata robotlaudast, grupeeritud laktatsiooniperioodi järgi ka lehmad.

Eriti tugevad olid tänavu piimatootjad

Piimatootjate võitja valiti viie ja lihatootjate parim kolme kandidaadi seast.

Piimatootjaist olid esitatud Kaiu LT OÜ, Kehtna Mõis OÜ, Võhmuta PM AS, Kõpu PM OÜ ja Männiku Piim OÜ. Lihatootjaid esindasid Tõnu Kapteini OÜ Adoranna Hiiumaalt, Sadala Agro OÜ Jõgevamaalt ja Tsura talu Valgamaalt.

MES valib parimat piimakasvatajat alates 2001. aastast. Viie aasta eest hakati valima ka parimat lihakarjakasvatajat. Valik tehakse eelmise aasta tulemuste põhjal. Kandidaate pakuvad välja tõuloomakasvatajate ühistu, jõudluskontrolli keskus, veterinaar- ja toiduamet, maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, põllumeeste liit ja taluliit.