"Ega seda paremat turgu pole, Eestis on praegu piima ületootmine ja kuna lehma piimaandi kinni keerata ei saa, on arusaadav, et tuleb leppida madalama hinnaga," ütles Meie Maale Saaremaa Piimatööstuse direktor Andi Saagpakk. Tema sõnul on või ja juustu, mida Saaremaa tööstus ainsana teeb, välisturg praegu täielikult seismas ja Eesti turu vajadus on suhteliselt väike.

Saaremaa Liha- ja Piimaühistusse kuuluva Kõljala ühistu juht Tõnu Post viitas, et Saaremaa tööstuse hinnalangetamise taustal on peaaegu kajastamata jäänud asjaolu, et Maag Piimatööstus lõpetas väiketootjate piima vastuvõtu Rakveres, Tallinna Tere piimatööstus ei ole aga väiketootjatega tegelenud juba paar aastat.

Kuna Saaremaa piimatööstus kuulub maakonna piimatootjatele, on peremehed suutnud piima kokkuostuhinna hoida praegu 3,80 krooni peal liitrist. "Me peame nende huvisid väga tõsiselt arvestama, see on põhiline eesmärk. Piimahinna alandamine nõrgestab paratamatult tootjat, kuid praegune olukord on selline, et rohkem maksta pole lihtsalt võimalik. Rasked ajad peame suutma üle elada," arvas Saagpakk.

Tõnu Post möönis, et ühistu ja piimatööstus elavad n-ö üks kuu korraga ja mustemad stsenaariumid võivad löögi alla sattunud naabermaakondade piimatootjate kõrval ohustada ka kohalikku väiketootjat.