Sarnaselt eelmise aastaga on EPKK köögiviljastend 60ruutmeetrine, seal saab väsitavast messisaginast mugavalt jalga puhata ja stendi show-köögis toimuvat jälgida.

Köögis keedab-küpsetab-vokib ning aurutab porgandist, kapsast ja punapeedist vahvaid roogi restoranis Mekk töötav Nikita Ulitin. Nikita hullutas jaanuaris kümne päeva jooksul sakslaste maitsemeeli ka maailma suurima põllumajandus- ja toidumessi Grüne Woche Eesti stendi kalatsirkuses.

Köögiviljastendi külastajatele jagatakse ka värskelt ilmunud köögikalendrit ning mullu ilmavalgust näinud retseptiraamatuid kapsa-, porgandi- ja punapeeditoitude kohta.

Esialgu on saladus, mida huvitavat veel pliitide juures toimuma hakkab. Vihjetest võib aimata, et päris kindlasti saab seal toimetamas näha ka prominentseid põllumajandustegelasi, kes panevad mängu oma oskused ja nutikuse. Sarnaselt piimabaariga saab siin maitsta ka värskest köögiviljast valmistatud mahlakokteile.

Sööme rohkem puu- ja köögivilja!

Möödunud aasta sügisel tegi TNS EMOR põllumajandus-kaubanduskoja tellimusel uuringu Eesti laste teadlikkuse kohta puu- ja köögiviljade tarbimise olulisusest.

Ainult 31% uuringus osalenud lastest teadis soovitust, et iga päev tuleb süüa vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilja. Ligi pooled lastest siiski kinnitasid, et nad on märganud soovitust süüa viis peotäit puu- ja köögivilja päevas ning 55% vastajatest väitis, et nad on proovinud seda soovitust järgida. Soovituslikku viit peotäit puu- ja köögivilja päevas sööb enda kinnitusel aga ainult 12% vastajatest. Koguni 18% vastajatest kinnitas, et nad tarbivad puu- ja köögivilja mõnel korral nädalas ja ei söö seda iga päev.

"Küsitluse tulemusel võib väita, et jätkuvalt on vajalik teavitustegevus puu- ja köögivilja igapäevase tarbimise edendamiseks, et tõsta laste teadlikkust ning suurendada puu- ja köögiviljade tarbimist.

Kui Maailma Terviseorganisatsiooni andmete järgi on soovituslik tervislik tarbimiskogus 400–500 grammi päevas, siis Eesti elanikud tarbivad statistikaameti andmetel viimase kolme aasta keskmisena ca 350 grammi värsket puu- ja köögivilja ning marju päevas,” ütles EPKK juhataja Roomet Sõrmus.

Kaks aastat tagasi valmistas EPKK ette puu- ja köögivilja tarbimise edendamiseks teavituskampaania, mis Euroopa Komisjonis heaks kiideti. Lisaks Maamessil osalemisele viiakse kolme aasta jooksul Eestis ellu rohkesti tegevusi, tänu millele peaks meie tarbija teadlikkus köögiviljade söömise kasulikkusest tõusma.

Vahvad üritused on suunatud eelkõige lastele

Kuigi Maamessil ootame oma stendile nii vanu kui noori, on kampaania oma põhisuunitluselt mõeldud lasteaia- ja algkoolilastele, sest meie toitumisharjumused kujunevad välja just lapseeas. Näiteks on lasteaedadele jagatud arendavat lauamängu "Aastaring aias”, kus mängu alustamise õiguse saab laps, kes viimati porgandit sõi. Mängu käigus tuleb lapsel näidata üles teadmisi köögiviljade kohta.

Lastele koostatakse ja jagatakse arendavaid töövihikuid. Koolikokkadele on kavas korraldada tasuta koolitusi.

"Loodame, et lasteaedadele ja koolidele on abiks ka EPKK veebilehel olev üle-eestiline andmebaas, kust leiab oma maakonnast köögi- ja aedviljakasvataja, kellega sõlmida näiteks leping oma köögi varustamiseks aiandussaadustega,” ütles Sõrmus.

Puu- ja köögivilja tarbimise edendamise programmi toetavad Euroopa Liit, põllumajandusministeerium ja põllumajandus-kaubanduskoda. Programmi raames tehakse koostööd Eesti Aiandusliidu, Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi ja Tervise Arengu Instituudiga.