Oliivikärbes hävitab pooled oliivid

Lõpule on jõudmas uuring pestitsiidide keelustamise agronoomiliste mõjude hindamiseks ning juba on selge, et teraviljasaagid võivad väheneda kuni 20% ning porgandi ja sibula saagid mõnel juhul kuni 100%.

Toiduainetööstuse esindajate hinnangul vähendab taimekaitsevahendite piiramine toorainevarusid ning tõstab hindu, mis kliimamuutuste, biokütuste ja arenevate riikide kasvava nõudluse tõttu niigi suurenevad. Mõnes piirkonnas võib taimekaitse piiramine seada ohtu kogu majanduse.

Nii kasvab Vahemere-äärsetes oliiviistandustes 95% kogu maailma oliividest. Oliivikärbsed võivad hävitada kuni poole saagist ning tekitada kahju kuni 650 miljonit eurot. Kreeka valitsus algatas juba 1953. aastal riikliku programmi, kaitsmaks riigis kasvavat 100 miljonit puud just selle kahjuri eest.

Kuidas võiksid Euroopa tarbijad, kes kasutavad praegu 82% Lõuna-Euroopas toodetud oliiviõli, suhtuda piiratud kogustesse, kõrgematesse hindadesse ning kvaliteedi langusse?

Taimekaitsevahendite keelustamise toetajate arvates peaksid kasvatajad kasutama ka muid tõrjevõimalusi kui kemikaalid. Kreeka oliivikasvataja Paganis Panagiotise sõnul kasutatakse juba praegugi eri võtteid, nagu bioloogilised pritsimisvedelikud, lõksupüüdmine, paljunemistsükli segamine.

 Lisaks tegid toetajad ettepaneku piirata lennukitelt pritsimist ning luua puhvertsoonid veekogude ja joogiveeallikate ümbrusse.

Keelustamise vastased tõstavad häält

Esimesena astus taimekaitsevahendite keelustamise ettepanekute vastu välja Hollandi põllumajandusminister Gerda Verburg, kellele järgnesid veel 13 riigi ministrid.

 Brittide taimekaitseorganisatsioonid ning toidutööstus on teinud peaminister Gordon Brownile pöördumise, soovides, et ta teeks lobitööd Euroopa Komisjoni juures kõiki rahuldava kokkuleppe saavutamiseks. Kolmepoolsete kõnelustega Euroopa Komisjoni, nõukogu ja parlamendi vahel loodetakse saavutada kompromiss enne, kui ettepanekud lähevad jaanuaris parlamendi täiskogule hääletusele.

Üks ettepanek oli, et riiklike tegevuskavadega oleks määratud täpsed lubatud pestitsiidide kogused. Eriti mürgiste kemikaalide puhul tuleks nende kasutamist vähendada poole võrra. Kasvatajate ning pestitsiidide tootjate ühendused on selle vaidlustanud, kuna koguste tõlgendamine on meelevaldne tegevus ning pestitsiide ei kasutata ühtlaselt, vaid vastavalt vajadusele.

Ka pestitsiidide tootjad on keelustamisettepanekute vastu. Nad leiavad, et parlamendiliikmed on liialt ideoloogilised ning ei lähtu sellest, mida teadlased räägivad. Pole vaja keelata tooteid, mida on siiani ilma igasuguste probleemideta kasutatud. Ka meditsiinis ning transpordis kasutatakse iga päev mitmete kahjulike omadustega aineid, kuid kui seda tehakse vastavalt ohutusnõuetele, on kõik korras.

Muudatusettepanekud lähevad 2009. aasta jaanuaris parlamenti teisele lugemisele ning 2010. aasta keskel võivad uued reeglid juba kehtima hakata. Olenemata lõplikest otsustest, on hea olla valmis eri stsenaariumideks, mitmekesistada tõrjemeetodeid ning hakata kasutama keskkonnasõbralikumaid taimekaitsevõtteid.


Ohtlikud mürgid

Eestis kasutatavad taimekaitsevahendid, mida ähvardab keelustamine:

  • toimeaine protiokonasool; taimekaitsevahendid Lamardor, Input, Fandango; kasutusel rapsi ja teravilja haiguste tõrjeks
  • toimeaine mankotseeb; taimekaitsevahendid Acrobat Plus, Dithane, Ridomil; kasutusel kartuli lehemädaniku tõrjeks
  • toimeaine pendimetaliin; taimekaitsevahendid Flight, Picona, Stomp; laiatoimeline umbrohumürk
  • toimeaine triasool, taimekaitsevahendid Folicur, Tilt; laiatoimeline putukamürk

•  fosfororgaanilised ühendid; taimekaitsevahendid Danadim, Perfekthion - laiatoimeline putukamürk