Organisatsioonid leiavad, et erakorralise abi mõju oleks põllumajandusele ja maaelule kõige suurem, kui erakorralise kohanemistoetuse eelarvest 80% kasutatakse piimakarjakasvatuse toetamiseks ja 20% seakasvatuse toetamiseks. Eelarvejaotuses on lähtutud sektorite omavahelisest proportsioonist ja mõlema sektori hinnangulistest kahjudest.

Tootjaorganisatsioonide hinnangul tuleks antud abipaketi raames toetada võrdsetel alustel kõiki piimakarjakasvatajaid, kellel on Veterinaar- ja Toiduameti kehtiv luba toorpiima turustamiseks. Seakasvatussektoris tuleks toetust maksta põhikarja emiste arvu alusel, seejuures peaks III tsoonis peetavaid emiseid toetama 1,5-2 korda kõrgema määraga kui I ja II tsoonis peetavaid emiseid.

Täna toimus Maaeluministeeriumis põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogu istung, millel arutati 2017. aastal põllumajandussektorile makstava erakorralise kohanemistoetuse jaotust. Kokku kavatsetakse põllumajandussektorile erakorralist toetust maksta 15,6 miljonit eurot, millest 8,08 miljonit eurot tuleb Euroopa Liidu eelarvest ja 7,6 miljonit eurot Eesti riigieelarvest. Riik peab toetuse jaotamise põhimõtted Euroopa Komisjonile teavitama 30. novembriks 2016.