Põllumajandus ja kõik masinatega seonduv on Raplamaal Kuusiku talus üles kasvanud Raimondit köitnud lapsest saati. Koos isa ja vendadega seadis ta kodus sisse korraliku töökoja igasugu masinate ja masinaosade remontimiseks.

Pärast Kehtna põhikooli lõpetamist oli tal plaan astuda gümnaasiumisse. Siis nägi ta, et vanem vend seal läbi ei löönud ja otsustas ka ise kutsekooli kasuks.

Kuna Kehtna MTKs omandatav liikurmasinate tehniku eriala hõlmab ka põllumajandust, saigi valitud see. Nüüd on noormees valikuga väga rahul.

Raimond on olnud mitu korda praktikal Tallinnas ehitus- ja kaevandusmasinate müügiga tegelevas ASis Baltem, kust talle ka tööd pakuti.

“Praegu ongi küsimus – kas minna tööle firmasse või hakata tõsisemalt arendama oma kodutalu,” on Raimond kahevahel. Mõlemat korraga ei saa.

Raimondi kodutalus kasvatatakse oma tarbeks kartulit ja edaspidi on plaanis hakata kasvatama ka teravilja. Tulevikus soovitakse soetada moodsamat tehnikat, et taimekasvatusega tõsisemalt tegeleda.

Selle aasta alguses alustati jänestega, metsa servas puurides elab sadakond pikk-kõrva. Nendega äri veel tehtud pole, suurendatakse vaid põhikarja.

Pärast Kehtna ametikooli lõpetamist on Raimondil kindel soov masinaehitust põhjalikumalt õppida. Ta ei ole aga veel kindel, kas teeb seda Tartus maaülikoolis või hoopis Tallinna tehnikakõrgkoolis.

“Kui üks kool ja eriala ei tundu teisest väga palju üle olevat, siis arvatavasti annan paberid lihtsalt mõlemasse kooli sisse,” arutleb ta.

Kooli ja töö kõrvalt jõuab Raimond tegelda veel spordiga. Noormehel on seljataga üheksa aastat maadlustrenni, praegu on aga rohkem meeltmööda suusatamine. Ta on mitmel maratonil hästi esinenud. Viimase talve saavutus oli Estoloppeti kolmas koht alla 20aastaste vanuseklassis.

Ajaviiteks tinistab osavate kätega poiss vahel ka kitarri.



TUNNUSTUS

Parimad õppurid ja õpetajad

- Juba mitu aastat on Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) premeerinud kaht noort, kes õpivad põllumajandusega seotud erialasid ning on otsustanud siduda tuleviku maaeluga.

-Tänavu tunnistati preemia vääriliseks Raimond Lepiste Kehtna ametikoolist ja Hendrikko Juhkam Järvamaa kutsehariduskeskusest. Mõlemad saavad preemiaks 320 eurot.

- Preemia annab üle MESi esindaja koos põllumajandusministriga Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) aastalõpu üritusel.

- Maamajanduserialade õpetajaist väärtustas MES Pärnumaa kutsehariduskeskuse metsanduse õpetajat Marje Kaske ning EPKK Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli loomakasvatuse õpetajat Marika Oeselga. Kask õpetab metsandust ja aiandust, Oeselg loomakasvatust.