Aart kinnitab, et nii EKRE kui kogu valitsus on pingutanud, et tuleva aasta eelarvesse põllumeestele raha leida.

“On oluline, et põllumehed mõistaksid probleeme, mis valitsusel riigieelarve kokkupanekul olid. Kevadel moodustatud Keskerakonna, Isamaa ja EKRE valitsusliit pidi asuma eelmise valitsuse ülekulutamise tagajärjel eelarvekulutusi kärpima, et tasakaalustada miinusesse langenud eelarvet, seda muuhulgas vale aktsiisipoliitika tõttu. 2018. aastal tekkis riigieelarves sotside survel toimunud alkoholiaktsiisi järsu tõstmise tagajärjel umbes 55 miljoni euro suurune auk,” selgitab ta.

“Kõige selle tõttu ähvardas põllumehi aastal 2020 top-upist ilmajäämine, kuid suurte pingutustega õnnestus praegusel valitsusliidul sotside tekitatud eelarveauk likvideerida. Muuhulgas õnnestus hakata eelarvetulusid alkoholiaktsiisi kiire langetamisega kohe ka suurendama. Tänu EKRE ministrite jõupingutustele leiti võimalus põllumeestele üleminekutoetuste maksmiseks. Esialgu oli see summa 5 miljonit ja eelarve kokkupanemise lõppfaasis leiti 5 miljonit juurde.”

Aarti sõnul ei rahulda meid praegune olukord, kus oleme Euroopa Liidu toetuste osas üks viimaseid.

“Valitsuse eesmärk on saavutada põllumeeste võrdne kohtlemine Euroopa Liidus. Ei tohi unustada, et top-up on sisuliselt luba maksta siseriiklikku raha juurde selle eest, et euroraha on väiksem. Vanad liikmesriigid saavad tunduvalt kõrgemaid põllumajandustoetusi ühisest eelarvest ja soovitavad meil võtta raha oma riigi eelarvest,” ütleb Aart, kinnitades, et praegune valitsus paneb põllumehele õla alla, mitte ei libista õlga alt ära.