Riigikontrolör Janar Holm andis karmi hinnangu VTA ja MEM-i tööle: analüüsid pole piisavad ja toitu näidatakse puhtamana kui see tegelikult on.

Maaleht palus minister Järvikul kommenteerida riigikontrolli värsket auditit, kus teatatakse, et veterinaar-ja toiduamet ei kontrolli piisavalt toiduohutust imporditud puu-ja köögiviljades.

„Me arvestame kindlasti riigikontrolli poolsete ettepanekutega auditi aruandes ja võtame ette vajalikud toimingud olukorra täiendavaks parandamiseks,” teatas minister Mart Järvik vastuseks Maalehele. Ta lisas: „Maaeluministeeriumi jaoks on meie inimeste, meie laste toiduohutus väga tähtsal kohal. Eestis müüdav toit on inimesele ohutu ja teeme kõik selleks, et see oleks nii ka tulevikus.”

Riigikontroll on seisukohal, et kuigi taimekaitsevahendite piirnormide ületamisi leitakse taimses toidus üha vähem, tuleb veterinaar- ja toiduametil ning maaeluministeeriumil parandada inimeste teavitamist toidus sisalduvate taimekaitsevahendite jääkidega seotud riskidest. Olgugi et Eestis süüakse väga palju taimset importtoitu, võetakse proove peamiselt kohalikust tava- ja mahetoidust, mis on aga võrreldes imporditud toiduga oluliselt puhtam, ning analüüsid ei peegelda seetõttu adekvaatselt üldpilti tegeliku taimse toidu ostukorvi kohta.

Konjunktuuriinstituudi uuring eestlaste ostukorvi kohta näitab, et hinnanguliselt 76% puuviljadest, 66% värsketest ja külmutatud marjadest, 64% makaronitoodetest, 43% värsketest köögiviljadest on imporditud. Eestis võeti 67% proovidest aga hoopis siin kasvatatud või valmistatud toidust ja vaid 33% importtoodangust, mis ei ole aga proportsioonis ostukorviga.

Näiteks oli Soomes võetud proovidest vaid 16% omamaisest toidust, 84% proovidest võeti importtoidust. Ning Eesti kohalikust toidust võetud proovides oli omakorda ebaproportsionaalset suur mahetoodete osakaal (ligi 1/3).

Rõõmustav oli riigikontrolli auditist teada saada, et Eesti puu- ja köögiviljades on 2–3 korda vähem taimekaitsevahendite jääke kui näiteks Lääne- või Lõuna-Euroopast imporditud toodetes. Mahetooted taimekaitsevahendite jääke eelduste kohaselt ei sisalda. Nii saab jätkuvalt tarbijatele soovitada, et eelistage kodumaist toitu.

Maaleht on juba aastakümneid aeg-ajalt peatunud ka toiduohutuse teemadel, juhtides tarbijate tähelepanu sellele, et eelkõige imporditud aiavilja puhul tasub näiteks õunu alati koorida ja sidruneid lausa kõvasti küürida. Vaata näiteks „Professor Anne Luik: Sidruni koore all peidab end 29 mürki” (ML, 2. aprill, 2010), „Toidust leiti maailma kõige ohtlikumat taimekaitsevahendit” (23. märts, 2016).