“Pildil olev loom ei ole ise surnud,” ütles Loomapäästegrupi Muhu ja Saaremaa vabatahtlike juht Riina Pernau Saarte Häälele. “Naha serv ei ole loomade näritud, vaid lõigatud. Mitte keegi peale inimese ei keera nahka sedasi.”

Pildi autori väitel olevat veisel ka keel ära lõigatud ja kuuliauk kolbas. Foto taustal aga paistab korjuse taga põõsas must prügikott.

“Tõenäoliselt on keegi käinud Loonalaiul liha varastamas,” järeldas veterinaar- ja toiduameti Hiiumaa-Saaremaa keskuse juhataja Jüri Lauter.

Tema sõnul ei tohiks Loonalaiul elavate veiste liha üldse inimeste toidulauale jõuda. “Nendest loomadest ei tea ju keegi midagi, PRIA-l puuduvad nende kohta korralikud andmed,” selgitas Lauter. “Eeldada võib aga, et keegi on selle looma oma tarbeks tapnud, et liha ise süüa. Vaevalt see liha kusagile avalikule turule jõuab.”

MTÜ Loomapäästegrupp esitas veebruaris veterinaar- ja toiduametile kaebuse Loonalaiul elavate veiste pidamistingimuste kohta.

26. veebruari Saarte Hääl kirjutas, et käesoleva aasta alguses võttis loomade omanik MTÜ Ökoabi uue seisukoha loomade kuuluvuse osas, kinnitades veterinaar- ja toiduametile kirjalikult, et loomad ei kuulu neile. Kuna loomade identifitseerimistunnuseks on kõrvamärgid, mida seni pole õnnestunud tuvastada, on tegemist omanikuta loomadega, selgitas Lauter toona. Kui loomadel aga teadaolevalt omanik puudub, langeb vastutus kohalikule omavalitsusele, kes peab VTA hinnangul hakkama Loonalaiu veistega tegelema.

Loonalaiul käinud ja Loomapäästegrupile tapetud veisest pildi saatnud inimese sõnul elab laiul veerandsada veist.

Allikas: Saarte Hääl