“Mul on loomapidamine ja 700 hektarit maad, samas oma karjale kasutan ära vaid 300 hektarit maad, ülejäänud 400 hektarit heinamaad tuli lihtsalt niita, aga mingit õiget otstarvet sellele heinale ei leidnud,” räägib kohalik talumees Kaido Reinsalu, kuidas ta lõpuks tuligi mõttele, et heinarullidega võiks ju kodud soojaks kütta.

Nii asutas Reinsalu paar aastat tagasi koos Taisto Pakkaneniga firma Rivalette OÜ. Alustati nullist – otsiti tootmishooned, uuriti tehnoloogiaid, kuidas heina ja põhku efektiivsemalt briketiks pressida.

Tehnoloogia soetati Tšehhist ja Poolast, LEADERi projektist taotleti toetust biobriketi- ja graanulitehase rajamiseks üle 31 000 euro.

Osa toetusest on juba kätte saadud ja üks tootmisliin peaaegu täielikult komplekteeritud. Plaanis on avada veel teine tootmisliin biopelletite tootmiseks, tehase kogumaksumuseks arvestavad omanikud ligi 130 000 eurot.

Biobrikett on jõudnud Ida-Virumaa kodudesse ja asutustesse, sellega köetakse ka üht Mustvee kirikut.

“Biobrikett sobib väga hästi kaminakütteks, aga ka pliidi alla, ta põleb kauem kui puit. Kuna see brikett on niivõrd tihe, hõõgub süsi väga kaua, andes seetõttu rohkem sooja,” toob esile Taisto Pakkanen. Kui tavalisest puidust tuleb tuhka 1%, siis biobriketist 3,7%, samas tuleb tootjate hinnangul nende briketist siiski vähem tuhka kui tavalisest briketist.

“Oleme Ida-Virumaal ainukesed biobriketitootjad ja toorainepuudust meil pole, sest heina ikka jätkub,” rõõmustab Rivalette OÜ juhataja Taisto Pakkanen, et uus tootmisliin on juba
kuu aega töötanud.