Põhjamaades on Eestiga sarnane metsakultuur. Seepärast kutsus Ambla Metsaühistu Soome metsa-ja parvetuskultuuri tutvustamiseks Talupäevadele Soome parvetuskultuuri seltsi (Pielisen — Karjalan tukkilaisperinne ry). Kuna Soomes korraldatavatel parvepoiste mitmevõistlustel on üheks alaks ka küttepuude tegemine, siis olid Soome parvetajad lahkesti nõus eestlastele ka talunike raiemeistrivõistlusel konkurentsi pakkuma ja muutma sellega võistluse rahvusvaheliseks.

Ka kõmpidel käimine ei ole Soomes võõras asi. Seda näitas palgiparvetaja Terho Turuneni saavutatud kolmas koht võistlusel Talukõmp 2010.

Esimest korda Talupäevade ajaloos ja ka Eestis said külastajad peale raiemeistrivõistlusi näha seda, kuidas vanasti peenikestest ja vanadest (40-60.a.) alusmetsa kuuskedest väänati palgiparvede äärepalkide sidumise sidemeid. Nii nagu Soomes, nii ka Talupäevadel reastas žürii (kui Soomes hindavad väänatud sidemete ilu ainult naistest koosnev žürii, siis Talupäevadel olid hindajateks kõik pealtvaatajad) parvepoiste töö tulemused väänatud sidemete ilu ja keerdude arvu järgi.

Kahel päeval said talupäevalised näha Jäneda tiigil seda, milliseid katseid tuleb läbi teha, et saada parvepoisiks ning milliseid trikke oskavad teha tõelised parvetamise meistrid — Jaakko Saaristo, Tommi Antonen ja Terho Turunen. Jaakko Saaristo on ühtlasi ka parvetuskultuuri seltsi esimees ja parvepoiste mitmevõistluse Soome meister.

Pühapäeval näitasid Soome palgiparvetajad endisaegseid parvepoiste küttepuude tegemise võtteid ning tegid 2 m pikkustest puudest aja peale ühe ruumimeetri lõhutuid 1 m pikkuseid küttepuid. See on üks osa Soomes läbiviidavast rahvusvahelisest parvepoiste võistlusest (MM Pika-Motti). Üritati ka maailma ja ühtlasi Soome rekordi, mis on 12 min. ja 42 sek., purustamist, kuid sellest jäi napilt puudu. Kolmel parvepoisil (vaheldumisi saeti, lõhuti ja laoti puid riita) kulus ühe ruumimeetri lõhutud küttepuude tegemiseks 14 minutit ja 55 sekundit. Kuna tegemist on selle ala esmakordse võistlusega Eestis, siis saavutatu on ka Eesti tipptulemus.

Jätkuvalt kaunistas Ambla Metsaühistu MMIK peahoone galerii seinu maakultuuriteemalise näitusega. Üleval olid Ambla Metsaühistu poolt koostöös SA Kesk-Eesti Noortekeskusega korraldatud Järvamaa koolilaste joonistusvõistluse MINU KODUKOHA MUISTENDID JA LEGENDID paremad tööd.
Järvamaa talumetsaomanikel oli võimalus Ambla MÜ metsaalal tutvustada oma talude metsanduslikku ja puidulist toodangut. Ainukesena kasutas seda võimalust Jaanus Palm Ambla valla Undiaugu talust, kes tõi Talupäevadele omatehtud kümblustünni.

Põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi poolt avatud ja Eestimaa Talupidajate Keskliidu heade saatesõnadega lahti läinud Eesti V talunike raiemeistrivõistlustel saavutas esimese koha ja tuli 2010.a. talunike raiemeistriks Urmas Sepp Sepa talust (Ellamaa küla, Nissi vald, Harjumaa). Teise koha saavutas Margus Kraav Värskast Põlvamaalt ning kolmandale kohale tuli Urmas Ende Järva-Jaanist Järvamaalt.

TALUKÕMP 2010 meeste parimad on: I koht Kristjan Karu Ambla vallast, II koht Indrek Samm Käina vallast ja III koht Terho Turunen Soomest Lieksast. Naised I koht Ade Piht Tapa vallast, II koht Marge Merioja Rae vallast ja III koht Merike Kressa Kadrina vallast.

Ambla Metsaühistu poolt Talupäevadel läbiviidud küsitlusele vastanutest pidasid 98% vajalikuks seda, et Eesti metsanduse arengukava aastani 2020 koostamise käigus tehakse ka lisauuring “Eesti metsaomandi struktuuri analüüs”.

Parvepoiste külla kutsumist toetas LEADER programm ning võistlusi toetasid Hasartmängumaksu Nõukogu, Eestimaa Talupidajate Keskliit, Elisa ja Stokker. Eriti suur tänu kuulub Ambla Metsaühistu liikmetele ja nende pereliikmetele, kes leidsid võimaluse oma vabast ajast ette valmistada ja korraldada kõik metsaala üritused.