“Monita on meie neljateistkümnes viss,” rõõmustas Vorbuse farmi jätkuva edu üle Maie Mölder.

Väiksem polnud heameel ka Mall Rodimil, kelle punane lehm Hüpik tõi Rahingele kolmanda vissitiitli.

Kui Tartu Agro riisus Ülenurmel kogu koore, siis reservvisside au läks punast tõugu lehmadest Võrumaa Kuustemäe OÜ lehmale Muda ja holsteini oma Raplamaale Kehtna Mõisa OÜ iludusele Trilla.

“Väga hea kõrge tagaudara kinnitus ja väga hea udara asetus, samuti kõnnib väga hästi,” ei olnud soomlasest hindaja Seppo Niskanen Muda kiites ülivõrretega kitsi. Kuutsemäe edu oli seda hinnatavam, et väljas oldi esimest korda ja vaid ühe lehmaga.

Holsteini tõu seljajoont, udarat, nisade asetust ja muid ilukriteeriume hindas kohtunik Itaaliast Guido Oitana.

Esimest korda võistlesid mustakirjud ja punased lehmad koos, kuigi mõlemat tõugu hinnati eraldi.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu aretusosakonna juhataja Tõnu Põlluääre sõnul hoiavad nad kahe asemel ühe võistlusega kulusid kokku. Kohtunikelgi on lihtsam, kui tõud vaheldumisi areenil käivad – üks kohtunik ei pea mitu tundi järjest kuuma päikese käes olema.

“Kas me ka tulevikus jätkame kahe vissi koos valimist, sõltub loomakasvatajate vastukajadest,” sõnas Põlluäär.

Ülenurmel ilusate lehmade paraadi jälginud jagunesid kahe tõu vissikonkursi koos pidamise suhtes igatahes kahte leeri.

“Ülenurme on üsna Eesti keskel, suuremal osal on oma loomadega siia parem tulla,” võrdles Ülenurmet Luigega Tartu Agro juht Aavo Mölder.

“Kaht vissivõistlust koos pidades läheb päev liiga pikaks, lehmad ei pea vastu ja inimesed samuti,” arvas zootehniku haridusega Urmas Raide Sadalast Jõgevamaalt. Samas oli tema meelest huvitav ühel päeval kaht tõugu korraga näha ja neid võrrelda.

Tartu lähedal toimetava Soone Farm OÜ lauda töölised Viia Teder ja Aleksander Vidrik leidsid mõlemad, et kahe vissikonkursi koos pidamine oli õige: “Ilus oli kaht tõugu kordamööda imetleda, nii võiks edaspidigi olla.”

Seevastu Pärnumaalt Ülenurmele kahe mustakirju lehmaga sõitnud Surju OÜ zootehniku Imbi Juurika arvates võiksid vissivõistlused vanal moel jätkuda. “Luigel oli ruumi rohkem,” põhjendas ta.

Vissivõistluse kõige südantsoojendavamaks elamuseks pidas Juurikas Ülenurme lasteaialapsi, keda kasvatajad olid toonud lehmi vaatama.

“Kasvataja tegi neile selgeks, et piim ei tule marketist, vaid nendelt loomadelt,” rõõmustas Juurikas.



VISSIKONKURSS 2012

Võitjad

Eesti holsteini tõug

- Viss 2012 – Monita, Tartu Agro AS

- Reservviss – Trilla, Kehtna Mõisa OÜ

Eesti punane tõug

- Viss 2012 – Hüpik, Tartu Agro AS

- Reservviss – Muda, Kuustemäe OÜ