"Ülejäänud toetustega oleme järje peal ning selleks, et leevendada igakevadist käibevahendite puudust, alustame loomakasvatustoetuste väljamaksmist maikuu lõpus," andis Kallas põllumeestele ka positiivse sõnumi.

Esimeses kvartalis maksti välja ligi miljard

Esimese kolme kuuga maksis Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet välja 995 miljonit krooni põllumajandus-, maaelu- ja kalandussektori toetuseks. Kogu toetussumma jagunes enam kui 21 000 taotluse vahel.

Üle poole summast - 605 miljonit - moodustasid pindalatoetused, mille taotlusi esitasid kliendid PRIA-le möödunud aasta kevadel. Investeeringutoetustest maksti esimeses kvartalis enim välja põllumajandusettevõtete ajakohastamise toetusi. Neid oli kokku üle 138 miljoni ning toetust sai 184 ettevõtjat. Noortaluniku toetust sai 92 alustavat ettevõtjat.

Jaan Kallase hinnangul oli esimene kvartal edukas.

"Toetuste abiga on ehitatud kümneid uusi lautu, soetatud vajalikku tehnikat, aga ka palju külakeskusi on korda tehtud," ütles Kallas.

Määramisotsus tehakse, kui kõik taotlused on korras

PRIA-le teevad jätkuvalt muret puudulikult vormistatud või vigased taotlused.

"Oleme viimasel aastal saanud palju poolikuid taotlusi - väga palju tuleb teha järelepärimisi, sageli on puudu vajalikke dokumente, esitatud andmed on puudulikud või vigased ning tuleb ette ka tahtlikku valeandmete esitamist.

See seab ebavõrdsesse olukorda need kliendid, kes on taotlused korrektselt vormistanud. Ka nende osas saame teha otsused pärast seda, kui viimase taotluse viimane järelepärimine on saanud vastuse," kurtis peadirektor.

Kui 2008. aasta jooksul kokku sai PRIA heakskiidu 2578 maaelu arengukava investeeringumeetmete taotlust, siis tänavu on juba kolme esimese kuuga otsus tehtud 1615 taotluse kohta ja menetlus pooleli 2359 osas. Mitusada on küll juba läbi töötatud, kuid määramisotsused saab teha kõigile korraga.