Tema arvates on Eesti traktoriturg masust välja tulnud ja ettevõttel on plaan teha tänavu rekordiline müügiaasta. Samuti arvab Nõmmsalu, et Eesti turul on veel uute traktorite jaoks küllalt ruumi ja traktoripargi puhul üleinvesteerimist ei toimu. Toetuste saamine või mittesaamine selgus küll hiljuti, aga paljudel oli juba varem plaan osta uus traktor.

Enne eelmist aastat turuliidri kohta hoidnud Valtra traktoreid esindava ASi Taure müügijuhataja Toomas Jürgen räägib samuti, et uueks hooajaks tahavad uut masinat nii need, kes said toetuse, kui ka need, kes ei saanud. Suund on suuremate masinate poole ning ka need, kes Bela­russe välja vahetavad, tahavad üle sajahobujõulisi masinaid.

Läinud aastal tegi suure tõusu Case IH traktorite müük. Kui 2011. aastal müüdi 27 masinat, siis läinud aastal müüs AS Dotnuvos Projektai 48 uut Case IH traktorit, tõustes traktorimüügi edetabelis 4. kohale. Traktoreid müüdi möödunud aastal laias skaalas, alates väikesest JX 60 mudelist ning lõpetades võimsa Magnum 340 mudeliga. Kõige populaarsemad olid Maxxum (110−140 hj), Puma (131−215 hj) ja Puma CVX (131−228 hj) seeria.

Viljandimaa põllumajandus­ettevõtte Karpo OÜ juht Kalev Nurk tunnistab naljaga pooleks, et viie aasta eest sai esimene Case valitud punase värvi järgi. Praegu töötab ettevõttes kolm Case IH traktorit, kohe saabub ka neljas.

“Esimesega olime hädas, see oli mingi üleminekuvariant, aga nüüd on see korras, sest teenindusega olen rahul,” tõdeb Nurk. “Teise, 102hobujõulise traktori ostsime farmitöödeks ja see on töötanud iga päev ilma suurema rikketa 14 000 töötundi.”

Nurk lisab, et põllumehele on kasulik, kui masinad on sama marki – hooldusmehed saavad korraga mitu ette võtta.

Traktoriturg on rikkalik

Seda, et möödunud aasta oli Eesti traktorimüüjatele edukas, näitab maanteeameti statistika – müüdi 596 uut traktorit, mis jääb alla üksnes 2008. aasta rekordarvule 722. Eesti traktoriturg on kirev ja pakkumine lai ning ostjaid leidub kõigele.

Eelmise aasta hitt oli 6. seeria 150hobujõuline masin, sel aastal on huvi 100hobujõuliste vastu.