Tehnikaliisinguid on Väätsa Agrol ettevõtte  juhi Tiit Tuuleveski sõnul üle 20 miljoni.

"2004.-2005. aastal võtsime lauda ehituseks laenu," ütleb  Tuuleveski. "See on ainus tootmislaen." Urbanforsi muude laenude kohta tal andmed puuduvad.

2006. aastal, kui Väätsa Agro endised juhid eesotsas Endel Liebergiga enamusaktsiad ära müüsid, lubasid uued omanikud  investeerida ettevõttesse vähemalt 10 miljonit. Täna kinnitab Tiit Tuuleveski, et omanikud pole firmasse sentigi raha sisse pannud. Kui 2007. aasta lõpetati 16-miljonilise kasumiga, siis selle aasta lõppnumbriks prognoosib juhatus 10 miljont kahjumit.

"Kõik sõltub toodanguhinnast," ütleb Tuuleveski. Kuna põllumajandustootmine teenib 3.20-se  piimahinnaga iga päev kahjumit, pole makseraskuste tekkimine imestada. Tuuleveski lisas, et firma kulud on miinimumini viidud, kärbiti töötajate palku ja kõik investeeringud on peatatud.

Omanikepoolse lühikommentaari andis GILD Arbitrage fondijuht  Tõnno Vähi. Tema sõnul kontrollib riskikapitalifond GILD Arbitrage OÜ Urbanforsi, kes on ASi Väätsa Agro omanik. Piimahinna languse tõttu on põllumajandusettevõtte majandustulemused  halvenenud ja see ei suuda laene tasuda. Vähi kinnitas, et suuremate laenuandjatega peetakse läbirääkimisi soodsate lahenduse leidmiseks.

Mis ettevõttest edasi saab, Tuuleveski ennustada ei oska. Siiani pole ta veel ühestki ostusoovist kuulnud. "Ostja peab endale aru andma, et meie kohustused ei kao kuhugi. Ta peab nende täitmiseks valmis olema," kahtleb majandijuht ostuhuvis.

"Võimalike enampakkumisel osalejate ning enampakkumise tulemuste kohta on veel vara hinnanguid anda, " kinnitas ka Tõnno Vähi. "Enampakkumise korraldajaks ei ole ei GILD ega Väätsa Agro aktsiate omanik OÜ Urbanfors. Väätsa Agro on olnud Eesti suurim piimatootja, kuid arvestades madalat piima hinda ning jätkuvat majandussurutist, ei ole mõistlik hetkel teha ennustusi ettevõtte tuleviku kohta."

Riigikogu maaelukomisjoni liige Jaanus Marrandi kommenteeris uudist järgmiselt.

"Tean rääkida ainult ajakirjanduse põhjal, kuid minu arvates näitab Väätsa Agro aktsiate enampakkumisele minek ilmekalt, et müüdid sellest, et suuremad tootjad rikastuvad liiga suurte toetuste otsas, ei pea paika. Olen aru saanud, et põhilised probleemid on saanud alguse sellest, et passiivsed omanikud on raha tootmisse juurde panemise asemel seda sealt välja võtnud. Väätsa Agro on pidanud maandama omanike muust ettevõtlusest tulnud riske. Praeguses Eestis on mõistlikum, kui omanikud on ise kohapealse tootmisega seotud, nii saavutatakse paremaid tulemusi.

Arvan, et Väätsa Agro müük  tähendab üksnes omanike vahetust ja tootmine jätkub, sest see on heade tootmistavadega ettevõte, kus on kogenud inimesed, heas korras põllumaad ja korralik piimakari. Kogu Eesti majanduse ümberkorraldumise juures on tulevik just tegelikke väärtusi loovatel ettevõtetel. Väätsa Agro on mõistliku majandamise ja turuolukorra paranedes täpselt niisugune ettevõte, mille perspektiivikuses pole mõtet kahelda."


  • Väätsa Agrole kuulub ligi 2000 lüpsilehma ja 5000 hektarit maad.
  • Müüki läheb  97,85 protsenti Väätsa Agro AS aktsiatest.
  • Müüja on Hanseatic Capital Estonia, kes  müüb aktsiad oma nõude rahuldamiseks Väätsa Agro omaniku Urbanfors OÜ vastu
  • Urbanfors OÜ praegune omanik  on AS Gild Fund Management
  • Urbanfors omandas Väätsa Agro 2007. aastal OÜ-lt Windmühle
  • OÜ Windmühle ostis Väätsa Agro perekond Liebergilt ja Toomas Hirbaumilt 2006. aastal