Väätsa Prügila teeb komposti köögijäätmetest
2007. aastast korjab Väätsa Prügila eraldi köögijäätmeid. Et need ära kasutada, selleks kompostiäri ette võetigi. "Paljud aiapidajad ei tee enam aianurka kompostihunnikuid," selgitab prügila juhataja Aivar Lõhmus
Selleks et kartulikoortest, kurgivartest ja porgandipealsetest saaks aiarammu, segatakse need puulehtedega või puiduhakkega ning hügieniseeritakse ehk kuumutatakse 15 tonni mahutavas kompostris kaks nädalat. See hävitab tervisele ohtlikud bakterid.
Seejärel läheb segu kompostimisväljakule pikkadesse aunadesse, kus hakkab toimuma sarnane protsess nagu koduses aianurga kompostihunnikus. Prügilas võtab see 2-3 kuud. Aunad segatakse kord nädalas läbi, et materjal õhku saaks.
Viimase aja kuivad ilmad tekitasid vajaduse aunu niisutada, et materjal ühtlasemaks
muuta.
Selleks kasutatakse prügila nõrgvett. Kui aunad juba musta mulla värvi hakkavad omandama, sõelutakse segu trummelsõelaga läbi, et komposti hulka ei jääks kõdunemata sodi, kilesid vms.
Saku laboris on lastud teha NPK-analüüsid, millega ostja saab tutvuda.
"Praegu testime seda oma töötajate peenramaal," muigab prügilajuht ning lubab ühe kotitäie oma vanemate aeda testimisele viia.
Lõhmus näeb ostjatena eelkõige suuremaid aiandusettevõtjaid või põllumehi. Praegu pakutakse komposti pooletonnistes kottides. Kuna tegemist pole sõnniku ega kunstväetisega, on hind 118 krooni tonn.