“Oleme juba koristanud ja kuivatanud oma 500–600 tonni maherüpsi,” ütleb mahevilja kasvatajaid koondava tulundusühistu Wiru Vili ju­ha­tu­se liige Har­do Va­he­mäe.

Wiru Vilja liik­me­te kasutada on umbes 15 000 hektarit mahemaad, kus lisaks rüpsile kasvatatakse mahedalt ka muid teravilju. Praegu ongi valmis vaid rüps, teistega tuleb veel oodata.

Mahetootja Viljo Siimsalul kasvas talirüps põllul, kus on ligi 70 cm musta mulda.

Vigalas kasvatab mahedalt talirüpsi Viljo Siimsalu. Tema koristas eelmisel reedel ning punkrikaalus tuli saak lausa 2,8 tonni hektarilt.

Sellise suure saagi andnud talirüpsipõld on eriline selle poolest, et seal on ligi 70 sentimeetrit musta mulda. Nimelt kuulub maa Vigala kogudusele ja seda kasutas enam kui 30 aastat üks vanapaar oma paari looma karjatamiseks. Nii see huumuskiht koguneski.

Viljo Siimsalu sai selle põllu omale mullu ning pani 8. augustil talirüpsi kasvama. Mehel endal on põllu kõrval laudas paarisajapealine šarolee tõugu lihaveiste kari, kelle sõnnik on viljapõldudele väe­tiseks.

Rüpsi ei kasvatata Eestis eriti palju ning need põllud saavad peagi võetud. Kohe-kohe ootab aga koristamist talioder, mille kasvupinnad aasta-aastalt suurenevad.