Üldiselt kehtib reegel, et mida vähem looma puutuda, seda parem. Kuid kui loom asub sõidutee keskel, tuleb püüda ta teisaldada kõnniteele või teeservale, kirjutab loomaarst Kaie Päike Greengates. Samas, teisaldades on alati oht, et loom saab veel rohkem vigastada. Kui looma mingil põhjusel teisaldada ei õnnestu, tuleks takistusest teistele sõidukitele teada anda (näiteks ohukolmnurgaga).

Oleks hea, kui leidja jääks looma kõrvale kuni abi saabumiseni. Muidu võib juhtuda, et abi saabudes on loom oma viimseid jõuvarusid kasutades mujale sammunud ning teda ei leitagi.

Teisaldamisel tuleb lisaks looma heaolule jälgida ka inimeste ohutust – valu (või ka hirmu) puhul võib loom käituda ettearvamatult ning püüda inimest rünnata. Kui autos leidub pakse nahast kindaid, võib neid kasutada.

Kui loom on võimeline jooma, võib talle pakkuda joogiks vett, näiteks mõnest plastmasskarbist või kui sobivat anumat käepärast leida pole, siis kasvõi kilekotti sobivasse asendisse sättides. Vett loomale suhu kallates on oht, et see võib talle hindamisteedesse sattuda. Kindlasti ei tohi vett suhu kallata teadvuseta seisundis loomale.

Pikemalt loe teel vigastatud kassidele-koertele esmaabi andmisest Greengatest.