“Hinnad on põrandast läbi, paljude jaoks alla omahinna. Igale tonnile tuleb peale maksta,” valgustab olukorda Valgamaa teraviljakasvataja Mati Nurm. “Kõik on hullud hinnad, normaalset hinda polegi.”

Tema sõnul tuleks praegu vilja müüa alla omahinna. Enamiku teraviljade tonnihinnad on 120–130 euro tuuris, kaera ja rukist ostetakse aga 100 euroga. Omahind on Nurme arvutuste kohaselt keskmiselt 150 eurot.

Põllumehe sõnul on selle hinnaga müüa mõttetu. Paljudes teistes Euroopa riikides, kus toetused suuremad, elab farmer halva perioodi üle, Eestis aga võib see kaasa tuua raskusi. “Mina ei müü praegu midagi!” on Nurm otsustanud. “Kõik, mida on võimalik säilitada, panen lattu.”

Hinnalangust kinnitab ka Kopenhaageni börsi teraviljamaakler Indrek Aigro. “Kui rapsi hind on oluliselt kukkunud, siis nisu puhul on asjad veidi keerulisemad. Nimelt on toidunisu hinna langus 20–25%, söödanisul aga 35%,” selgitab ta turu olukorda.

Euroopas ja maailmas on tänavune nisusaak väga hea ja laovarud suured. Samas pole piisavalt varutud korralikku toidu­nisu.

Aigro selgitusel on viimased kolm nädalat olnud Euroopas väga halb ilm ning näiteks Prantsusmaal on vihmaperiood kestnud isegi pikemalt. See on viinud alla nisu kvaliteedi – langemisarvu ja proteiinisisalduse, mis oluline just toidunisu puhul. Nii on söödavilja ülepakkumine ja selle hind all, toidunisu turg on parem.

Rapsi kohta ütleb Aigro, et tänavu olid Euroopa rapsipiirkondades – Inglismaal, Prantsusmaal, Saksamaal – nii head saagid, et esimest korda ajaloos tuleb Euroopa Liidul rapsi eksportida. Ka see annab põhjust liidusiseseks hinnalanguseks.


Hinnad

Teravili ja raps

Raps 321 €/t

Õlleoder 199 €/t

Toidunisu 173 €/t

Söödanisu 121 €/t

Allikas: globalderivatives.nyx.com