Niisiis toimub tänavu Maa­ma­janduse, ASi Baltic Agro, Scandagra Eesti ning Eesti Maamajanduse Nõustamiskeskuse vedamisel juba 11. viljelusvõistlus. Osalemissoovist palume teada anda 31. maini kas Heiki Raudlale, heiki.raudla@maaleht.ee, tel 661 3380; Margus Ameerikasele, margus.ameerikas@balticagro.com, tel 511 1543 või Tiiu Annukile, tiiu.annuk@scandagra.ee, tel 529 3317.

“Peamine eesmärk on ikkagi uute teadmiste siire: uute tugevate taimekasvatajate leidmine, nende kasutatud innovaatiliste põllumajandustehnoloogiate ja meetodite teaduslik uurimine, hindamine ja levitamine,“ ütles võistluste eestvedaja Margus Ameerikas.Väga oluline on tema sõnul potentsiaalselt võimalike saakide väljaselgitamine tootmistingimustes eesmärgiga vähendada saagilõhet tugevamate ja nõrgamate viljakasvatajate vahel.

Väga oluline on tema sõnul potentsiaalselt võimalike saakide väljaselgitamine tootmistingimustes eesmärgiga vähendada saagilõhet tugevamate ja nõrgamate viljakasvatajate vahel.

“Parimatel põldudel saadakse ligi kümnetonniseid saake, aga Eesti keskmised saagid jäävad kahjuks veel kolm korda madalamaks. Peamine eesmärk oleks just parimate põldude kogemuste siirdamine kogu teravilja kasvupinnale,“ rõhutas Ameerikas.

Viljelusvõistlus toimub lisaks parimate saakide väljaselgitamisele ka parima majandusliku efektiivsuse nimel, et leida majanduslikult efektiivseimad tehnoloogiad.

Taimekasvatuses arenevad järjest enam uued tooted, sordid ja masintehnoloogiad. Nende hindamine ja propageerimine muutub samuti järjest olulisemaks.

Kui Eesti võistlejad leiavad sobiva aja, on plaanis minna naabermaade analoogsete võistluste parimate kogemustega tutvuma, et neid juurutada ka Eestis.