Kolmandik tänavustest osalejatest registreerus tähtajaks ise, ülejäänuid veensid osalema korraldajafirmade Baltic Agro ASi ja Farm Plant Eesti ASi müügimehed ning viljelusvõistluse eksperdid.

Uued tulijad on Anti Mets Puhjast, Rein Jurs Tartumaalt ja Teet Kallakmaa Järvamaalt. Kaasa teevad ka tuntud mehed, kes seni pole võistelnud, nagu Jaak Läänemets Virumaalt. Saaremaal tekkis samuti konkurents: mitmekordne võitja Kaido Kirst hakkab võistlema Tõnu Postiga Kõljala POÜst.

Võistluspõlde hindavad EMVI teadur Peeter Viil ja piirkondlikud taimekasvatuskonsulendid. Majandamist analüüsib ning tulukuse arvutab välja EMVI teadur Enno Koik.

Mõni aasta tagasi lubas Baltic Agro AS 10 000 krooni suuruse eripreemia põllumehele, kes esimesena saab teravilja üle 10 t/ha
või rapsi üle 5 t/ha. See auhind jäigi välja andmata.

“Selle preemiaga oleme veidi kimbatuses,” tunnistab viljelusvõistluse eestvedaja Margus Ameerikas. “Mitu aastat pole vajalikku tulemust saavutatud. Põllumehed tahavad ELi keskkonnatoetusi ning Eestis seatud piirangute järgimisel ei ole nende saamiseks lihtne kõrgsaake kasvatada. Kuidas tagada kõrgetasemeline, tulutoov ja keskkonnasõbralik viljelus, seda tuleb meil veel õppida.”

Teavet võistluse kohta saab kodu­lehelt www.viljelusvoistlus.ee.