„Loomapidajatele ei ole seatud tegevuspiiranguid, kas nad võivad metsas marjul või seenel käia. Oluline on see, mida nad teevad enne loomade juurde minekut," selgitas VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda. Tema sõnul on tiheneb nüüd loomade kontroll ohutsoonides farmikülastuste näol.

„Taud levib kindlasti metsas, aga laiaulatuslikku farmidesse jõudmist ministeerium ei prognoosi,“ ennustas põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Pille Tammemägi lähitulevikku.

Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Leie külas ja Viljandi vallas Ridakülas asuvates ning samale omanikule kuuluvates kahes seafarmis avastati sigade haigestumine 18. juulil ja päev hiljem surid esimesed loomad. Kolga-Jaani vallas asuvas farmis on kokku 355 ja Viljandi vallas asuvas farmis 191 siga.

Valgamaal Taheva vallas Koikkülas asuvas ühe koduseaga farmis avastati looma haigestumine 16. juulil ja kaks päeva hiljem loom suri.

21. juuli hommikul kinnitas Veterinaar- ja Toiduamet sigade Aafrika katku ametliku diagnoosi kolmes seafarmis Viljandi- ja Valgamaal.