Kõige tagumises hallis võtab enda alla koguni 60 ruutmeetrit köök. Või kuidas teisiti nimetada EPKK messistendi, kus porgandist, kapsast ja punapeedist keedab-küpsetab-vokib ja aurutab vahvaid roogi maitsete meister Nikita Ulitin.

EPKK avalike suhete juht Malle Lind jätab esialgu põnevaks saladuseks, mida huvitavat veel pliitide juures toimuma hakkab. Vihjetest võib aimata, et päris kindlasti võib seal toimetamas näha prominentseid põllumajandustegelasi, kes panevad mängu oma oskused ja nutikuse. Sarnaselt piimabaariga saab siin maitsta ka köögiviljakokteile.

Tervislik on rohkem köögivilju tarbida

2012. aastal valmistas põllumajandus-kaubanduskoda ette puu- ja köögivilja tarbimise edendamise kampaaniat, mis aasta lõpul ka Euroopa Komisjonis heaks kiideti ning rahastuse sai.

Nüüd on kavas kolmel järgmisel aastal Eestis läbi viia rohkesti üritusi, tänu millele peaks meie tarbija teadlikkus köögiviljade söömise kasulikkusest tõusma.

„Uuringute andmetel tarbib Eesti elanik praegu 347 grammi köögivilja päevas,“ teab Malle Lind. „Seda on aga nii meie toitumisteadlaste kui ka euroliidu ametnike arvates liiga vähe. Muidugi jääme alla ka euroliidu keskmisele, sest lõunaeurooplastel on juba traditsiooniliselt palju mitmekesisem ja rikkalikum köögiviljalaud.“

Paraku näitab statistika, et Euroopas tervikuna köögiviljade tarbimine langeb.

Vahvad üritused on suunatud eelkõige lastele

Kampaania üks eestvedajaid, EPKK põllumajandusvaldkonna spetsialist Martin Vilen põhjendab kampaania põhisuunitlust lasteaia- ja algkoolilastele sellega, et meie toitumisharjumused kujunevad välja just lapseeas.

Näiteks jagatakse lasteaedadele vahvat arendavat lauamängu “Aastaring aias”, kus mängu alustamise õiguse saab laps, kes viimati porgandit sõi. Mängu käigus tuleb lapsel näidata üles teadmisi köögiviljade kohta, kuid mängides saab ta oma teadmistele ka tõhusat täiendust. Koolilastele koostatakse ja jagatakse ka arendavaid töövihikuid. Koolikokkadele on abiks juba valminud porgandi, kapsa ja punapeedi retseptiraamatud, neile korraldatakse ka tasuta koolitusi.

Kindlasti sünnib lasteaedadele ja koolidele kasu peagi koostatavast üle-eestilisest andmebaasist, kust iga asutus saab valida enda maakonnast köögi- ja aedviljakasvataja, kellega sõlmida leping oma köögi varustamiseks aiandussaadustega.

Kolm aastat täis põnevaid üritusi

„Järgmistel aastatel korraldame iga köögivilja tutvustamiseks ja sellest tehtud toitude tarbimise suurendamiseks porgandikuu, kapsakuu, kaalikakuu, peedikuu, mil püüame just seda köögivilja propageerida,“ lubab Martin Vilen. „Käime messidel, valmimas on lastepäraste värviliste piltidega infobrošüürid “Nämma köögivili” ja “Aastaring aias” viie- kuni kümneaastastele lastele.“

Puu- ja köögiviljade tarbimise edendamise programmi rahastavad Euroopa Liit, põllumajandusministeerium ja põllumajandus-kaubanduskoda. Programmi raames tehakse koostööd Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi ja Tervise Arengu Instituudiga